2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Történelmi mélyponton a forint

Hír TV

2018. június 27., szerda 18:16, frissítve: szerda 21:39

Történelmi mélypontra zuhant a forint. 328 forint fölé emelkedett az euró árfolyama délután a bankközi devizapiacon. A Hír TV-nek nyilatkozó elemző szerint a befektetők a gyengülésre játszanak, miután a jegybank a korábbi alacsony szinten tartotta a múlt héten az alapkamatot. Az eddigi rekord 2015 elején volt, amikor 327 forint 60 fillért kértek egy euróért.

Szerdán reggel még 326 forint 50 fillér körüli árfolyamról indult a forint az euróval szemben, délre azonban már 327 körül mozgott a magyar fizetőeszköz, majd a hazai tőzsdezárás után már 328 forint fölött folyt a kereskedés az euróval a bankközi devizapiacon.

„A Magyar Nemzeti Bank extra alacsony kamatokat tart fönt, pont azért mert azt gondolja, hogy ez segíti a magyar gazdaságot. És a jegybank eddig is inkább olyan jellegű utalásokat tett, ami szerint kitart a mostani alacsony kamatszint mellett és ez a befektetők érdeklődését felkeltette és elkezdtek a forint gyengülésére játszani, ami be is következett és a forint láthatóan lejtőn van, hiszen folyamatosan gyengül” – elemezte a helyzetet Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A forint mélyrepülése miatt drágulnak majd a külföldről importált termékek és többet kell fizetni majd a benzinkutaknál is – vagyis egyértelműen növeli az inflációt. Ráadásul a forint mélyrepülése a turistaszezon elején kezdődött.

„Az emberek egy jelentős részének megnöveli a költségeit. A bejövő áruk drágítják a belföldi piacot, az infláció most már igen gyorsan el fogja érni a Magyar Nemzeti Bank célsávját, tehát a 3 százalék körül egy százalékot, ezt most már biztosan el fogja érni az idei évben. Szóval, itt most már azért észnél kell lenni. A forint gyengülése kirívó a régióban” – mondta Egyenesen című műsorunkban Vértes András, a GKI elnöke.

A szakemberek szerint a jelenlegi kamatszint mellett év végéig akár a 340-es szintet is elérheti az árfolyam, akkor pedig a Magyar Nemzeti Bank beavatkozására lesz szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!