2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Szőlőtermesztők tüntettek az olasz borimport ellen

,

2015. augusztus 12., szerda 17:10, frissítve: szerda 17:44

Mintegy 150 szőlőtermesztő tüntetett a budapesti olasz nagykövetség előtt. Azért vonultak utcára, mert szerintük nem tudnak versenyezni az olcsó olasz import borokkal. Júniusban Olaszországban 30 millió euró, azaz több mint 9 milliárd forint értékben foglaltak le olyan termékeket, amelyeket borhamisításhoz akartak használni. A Magyarországi Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége ezért az olasz kormánytól a visszaélések teljes feltárását, a magyar hatóságoktól pedig a hamis borok kiszűrését követeli.

„A bor az az egyetlen termék, amelyet végtelenül jól lehet hamisítani.”

A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének számításai szerint annyira alacsonyak az olasz importborok árai, hogy azok biztosan nem fedezik a szőlőtermesztés költségeit. A közelmúltban az olasz hatóságok több borhamisító üzemet is felszámoltak. A botrányban az egyik olasz exportőr is érintett volt. „Ez a cég jelentős mértékben érintett az Olaszországból származó borimportban. Ettől a hamisítás gyanújába keveredett multicégtől származik a Magyarországra bekerült olasz borok mintegy 70-80 százaléka” – mondta Budavári László szőlőtermelő.

Bár az olasz nagykövetasszony egy korábbi, a termesztőknek küldött levelében kiállt az olasz borok eredetisége mellett, a magyar tüntetők további vizsgálatokat várnak. A demonstrálók később a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakigazgatóságához vonultak, és az olasz importborok alapos kivizsgálását követelték. „A hivatal jelen állapot szerint is 50 ezer hektoliter olasz import bort lefoglalt a magyar borászatoknál. Ennek a zárolása tudomásunk szerint a mai napig is tart, az ő elmondásuk alapján folyamatosan vizsgálják ezeket a borokat” – mondta Barkóczi János, a tüntetés egyik szervezője.


A termesztők a kormánytól a magyar élelmiszerek, köztük a bor jogi védelmét várják, és önálló érdekvédelmi szervezetet hoznának létre, mert szerintük a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nem képviseli megfelelően az szőlőtermesztőket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!