2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:55

Szijjártó: A versenyben vagyunk érdekeltek

,

2015. március 19., csütörtök 18:08, frissítve: csütörtök 18:29

Magyarország és a régió versenyképességének kulcsa az energiabiztonság megteremtése. A Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról tartott budapesti konferencián részt vevő országok azokról a lehetőségekről egyeztettek, melyek hozzájárulhatnak a régió többirányú energiaellátásához.

Európa teljes gázellátásának a 88 százaléka három forrásból: Oroszországból, Norvégiából és Algériából érkezik, ezért előrelépést kell elérni a régió energiabiztonságában. Ellenkező esetben a térség jelentős biztonsági és versenyképességi problémákkal fog szembenézni – hangzott el a Magyar Külügyi Intézet konferenciáján. Az amerikai nagykövet szerint a helyzet megoldásában a térség országai mellett az Egyesült Államok is érdekelt. „A mai konferencia egy rendkívül fontos találkozó, amelyen remélem, hogy pragmatikus megoldást sikerül találni az energiabiztonság és az energiafüggetlenség szavatolására, amire Magyarország és az Egyesült Államok egyaránt törekszik” – mondta Colleen Bell.

A magyar álláspont szerint először infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, mivel a beruházások vonzása miatt fontos az energiahordozók árának alacsonyan tartása.

„Energiaellátás szempontjából mi a versenyben vagyunk érdekeltek. Tehát minél több forrásból, minél több útvonalon jussanak energiahordozók Közép-Európába. Nekünk semmilyen módon nem érdekünk az, hogy bármilyen forrást kizárjunk az európai versenyből. Ezért fontos az, hogy egyetértünk abban, hogy gondoljunk is bármit Oroszország szerepéről a térségben energetikai szempontból, egy biztos, Oroszországnak van és lesz is szerepe a térség energiaellátása szempontjából” – fogalmazott Szijjártó Péter.


A külgazdasági és külügyminiszter szerint ennek eszköze a Törökországon át vezető új gázvezeték kiépülése. Ehhez kapcsolódna a horvátországi Krk szigetén létesítendő cseppfolyós gáz tárolására és továbbítására alkalmas terminál is, Magyarország részéről pedig be kell fejezni azokat a beruházásokat, amelyek lehetővé teszik valamennyi szomszédos ország irányába a kétoldalú gázszállítást. „Megértem, hogy nem mindenben értünk egyet a nagyberuházások esetében, mint a Déli Áramlat vagy ahogy most hívják, Török Áramlat. Beszéljünk arról, amiben nincs egyetértés, összpontosítsunk közösen a kérdésre. Brüsszellel együtt ennek a térségnek az érdekében, mert ez a tisztességes és helyénvaló” – nyilatkozta Amos J. Hochstein energiaügyekért felelős különmegbízott.

A konferencián bejelentették, hogy április elején Budapesten, az érintett országok miniszterei közösen vizsgálják majd, hogy hogyan lehetne a Törökországba érkező orosz gázt eljuttatni Közép-Európába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!