2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Sikeres volt a rezsicsökkentés?

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 07:52, frissítve: csütörtök 08:47

GYSEV
Pár hét alatt nyolc mozdonyvezető mondott fel a GYSEV-nél - írja a Kisalföld. A vasúttársaság szakszervezeti elnöke a lap megkeresésére azt mondta, ez összefüggésben van a magán-vasúttársaságok és az ausztriai bérek elszívóerejével. Bíró-Fülöp János szerint keresik a mozdonyvezetőket, és a magáncégeknél jóval kedvezőbbek a feltételek. A GYSEV Zrt. mintegy kétszáz mozdonyvezetőt alkalmaz, a felmondások nem befolyásolják a menetrendet, és folyamatosan gondoskodnak az utánpótlás képzéséről.

Jégkár
Országos hálózatként működik a jégkár-mérséklő rendszer hétfőtől. A kiépítéshez ezer embert képeztek ki, a működést pedig a Nemzeti Agrárkamara Felügyeli. A másfél milliárd forintból létrejött rendszer használatáért nem kell külön fizetni a gazdáknak, mert a működést a kárenyhítési alapból finanszírozzák. A rendszer a természetben is megtalálható ezüst-jodid segítségével a levegőbe juttatva gátolja meg a nagyobb jégszemek kialakulását.

Gázfogyasztás
A rezsicsökkentés óta egyre több gázt fogyaszt a magyar lakosság. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai szerint tavaly majdnem 3,7 milliárd köbméter gázt értékesítettek itthon a kereskedők a lakossági fogyasztóknak. Ez 170 millió köbméterrel több a 2016-osnál. A magyar gázfogyasztás nagy részét továbbra is orosz importból fedezik. Sőt tavaly még többet is vásároltak, mint a korábbi években, pedig a Gazprom árai épp 2017-ben kezdtek emelkedni. Érdekesség, hogy szinte ugyanannyit fizetett Magyarország az előző évben az oroszoknak, mint amennyit a lakosságtól beszedett az állam a gázért.

Üzemanyag
Tovább drágul az üzemanyag. Péntektől két forinttal drágul a benzin, négy forinttal a gázolaj litere. Az emeléssel a 95-ös átlagára 378, a dízelé 383 forintra nőtt. A kutak árai közt akár 50 forint is lehet a különbség.

BUX
Esett a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe majdnem egyszázalékos csökkenéssel, 37 969 ponton zárt szerdán.

Deviza
Gyengült a forint árfolyama, az eurót a 314-es szinten jegyezték. A svájci frankot 263, a dollárt 262 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!