2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Rosszabb a termés, drágul a búza

Hír TV

2018. június 29., péntek 09:11

Drágul a búza, a termés rosszabb, mint tavaly volt. A kenyér ára is emelkedhet, bár a pékek érdekképviselete korainak tartja a találgatásokat.

A szeszélyes időjárás bőséges fejtörést okozott a gazdáknak. Az év első hónapjaiban az átlagnál majdnem 30 százalékkal több csapadék hullott, majd jött a szokatlanul meleg április.

„Kevesebb búza, kevesebb árpa lesz. Inkább a tavaszi vetésű növényeket viselte meg ez a hőhullám, ugye, a fejlődésük kezdeti szakaszában érte őket ez a hősokk, ennek következtében ott lesz nagyobb kiesés. Mi úgy gondoljuk, hogy 2-3 ezer forinttal növekednek az árak, jelenleg annyival magasabbak az elmúlt évekhez képest, tonnánként. Ez nagyon fontos, és nagyon szükségünk van arra, hogy ez a pici áremelkedés kompenzálja a kiesést” – ismertette Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Magyarországon 950 ezer hektáron termesztenek búzát, a termés nagy részét még nem aratták le. A mezőgazdasági államtitkár becslése szerint az össztermés 5 millió tonna küröl alakulhat, ami kevesebb a tavalyinál.

„A búza az egy alkotóelem mondjuk a kenyérben is, körülbelül talán 20 százaléka annak a költségnek összességében a kenyérben az az alapanyag, amely a mezőgazdasági termelőktől jön” – fogalmazott az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Feldman Zsolt.

A Pékszövetség illetékese nem állt kamera elé, arra hivatkozott, hogy korai lenne az árakkal kapcsolatban nyilatkozni. Egyes pékek 10-20 százalékos emelést terveznek. 

„A munkabéreket folyamatosan emelnünk kell. Ezen kívül értesültünk már egy jövőben liszt áremelkedésről, ami körülbelül tíz százalékosra van jósolva, azon kívül az euró árfolyamának az emelkedése is befolyásolja a beszállított alapanyagoknak az árát és azok is emelkedni fognak” – mondta a Sváb Pékség tulajdonosa, Nick Sebestyén.

A kormány az elmúlt években több alapvető élelmiszer áfáját is 5 százalékra csökkentette. A kenyér nincs köztük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!