2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Rossz napjuk van ma a tőzsdézőknek

Hír TV

2018. február 6., kedd 10:27, frissítve: kedd 10:48

Mínuszban indult a nap a nyugat-európai tőzsdéken, miután az ázsiai piacok eséssel reagáltak az amerikai zuhanásra. A legnagyobb amerikai cégek árfolyamát összegző Dow Jones az utóbbi hat év legsúlyosabb zuhanását könyvelte el. A szakértők szerint az esést a friss foglalkoztatottsági adatok közzététele okozhatta.

Az utóbbi hat év legnagyobb zuhanását mérték az amerikai tőzsdén. A Dow Jones index csaknem 1600 pontos esést könyvelt el hétfőn napközben, a mélyrepülés a több mint 6 százalékos mínuszt is elérte, a nap végére azonban visszakapaszkodott az index, és tőzsdezáráskor –4,6 százalékon zárt. Ez 2011, azaz több mint hat éve a legrosszabb érték volt.

Nagyrészt a kamatemelés hibáztatható ezért. Pénteken nagyon jó foglalkoztatottsági jelentéseket kaptunk, ezen belül magas béremelkedési számokat is. És hogy ez mit jelent? Ez az elmúlt hét év legjobb évi béremelkedési aránya. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyobb nyomás nehezedik a Fedre, hogy emeljen kamatot, ezt vártuk, de ez együtt jár az inflációval, azzal együtt, hogy pénteken a nyersolaj ára is esett, és az energiaszektorban is emelkedés volt – mondta egy Wall Street-i vezető elemző, hozzátéve, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan még három vagy négy alkalommal fog idén kamatot emelni.

Szakértők szerint pánikra nincs ok, a folyamat a természetes korrekció része. A mostani eladási lendületet a jó gazdasági hírek okozták: az utóbbi időkben ugyanis kilőtt az amerikai gazdaság, a legutóbbi foglalkoztatási jelentés megjelenése után pedig általánossá vált az az elképzelés, hogy a Fed a vártnál hamarabb emelhet az alapkamaton, mivel láthatóvá vált a bérnövekedés, ami majd inflációhoz vezethet. Ezután döntöttek sokan úgy, hogy eladni kezdenek.

Nem hiszem, hogy baj lenne. A kamatok magasabbak, az emberek kiveszik a hasznukat egy csúcsidőszak után. Most minden nagyon csendes, minden megy, ahogy máskor, nincs pánik. Igazából szerintem nincs is miért pánikolni – véli egy bróker, Kirk Katzburg.

Mások szerint pedig maga az elnök személye a garancia a nyugalomra.

Ideje volt már egy kis visszaesésnek, talán nem volt várható, hogy ilyen mértékben, de a piac nagyon meredeken ment fel. Most szerintem nem kell aggódni. Amíg Trump az elnök, addig nem hiszem, hogy bármi miatt is aggódni kellene – mondta egy járókelő.

Az amerikai hírek magával rántották az ázsiai tőzsdét is. A japán Nikkei index 5 százalékos eséssel, csaknem négy hónapos mélyponton zárt, Dél-Koreában azonban a 2 százalékot sem érte el a visszaesés.

A Budapesti Értéktőzsde is lábadozik, a BUX 2,5 százalékos mínusszal kezdte a napot:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!