2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Rossz hír a kávét szeretőknek

2015. március 22., vasárnap 17:16

15, de akár 20 százalékkal is nőhet egy év alatt a kávé világpiaci ára a rossz termés, a gyenge dollár és túlkereslet miatt. A forgalmazók is áremelkedéssel számolnak, a legtöbbet a kiskereskedelemben emelnek. A vendéglátóipar kivár még az áremeléssel.

Tölt és húz. A legtöbb magyar háztartásnak kávéfőzéssel indul a reggele. Egy negyed kilogrammos őrölt kávé ára minőségtől függően 500 és 1000 forint között van. Átlagosan 2011-ben kellett a legtöbbet fizetni az élvezeti cikkért. Szakértők szerint év végéig jelentős emelkedésre kell számítani. „A kávé tőzsdei árjegyzése a New York-i tőzsdén 130 dollár centre leesett az elmúlt pár napban – itt az arabica kávéról beszélünk, amely jobb minőségű, mint a robuszta kávé – és úgy gondoljuk, hogy erről az árszintről már egy 10-15, akár 20 százalékos áremelkedés elképzelhető az elkövetkezendő egy-másfél évben” – mondta Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Az arabica kávé 70 százalékát Brazíliából importálják, itt a szárazság miatt kevesebb és rosszabb minőségű volt a termés. „A kávé árát három tényező befolyásolja; egyrészt a mezőgazdasági körülmények, másrészt a fogyasztói szokások, harmadrészt pedig a dollár árfolyama. A mezőgazdasági körülmények nem túl jók, sajnos az elmúlt évben jelentős probléma volt a betakarítással” – fogalmazott Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója. A kávé árát a dollár erősödése is növelheti.

A kávéforgalmazók 4 és 15 százalékos emelkedéssel számolnak. „A kávézók esetében valószínűtlen, hogy ez megjelenjen, ott a kávénak a bekerülési költsége nem egy jelentős tétel a felszolgált termékek költségében. Leginkább a kiskereskedelmi forgalomban lesz érezhető ez az árnövekedés” – nyilatkozta Dobó Ferenc, az Espresso Kft. ügyvezetője.

A legjelentősebb emelkedésre a boltok polcain kell számítani, a vendéglátóipar várhatóan nem emel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!