2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Részvényeik után nyomoznak a Buda-Cash ügyfelei

2015. május 6., szerda 21:47, frissítve: csütörtök 15:17

Több százezer nagyvállalati részvény tűnhetett el a Buda-Cash Brókerház csalássorozatában – állítják a károsultak. A részvényesek az elmúlt hetekben maguk próbálták kideríteni, hogy a Központi Elszámolóház és Értéktárnál lévő részvénykönyvben szerepelnek-e az általuk megvásárolt értékpapírok. Úgy vélik, legfeljebb a papírok tíz százaléka lehet meg.

Az úgynevezett Quaestor-törvény elfogadásának napján a Fidesz frakcióvezetője csak érintőlegesen foglalkozott a Buda-Cash károsultjaival. Rogán Antal eredménynek nevezte, hogy a százmilliárdos csalást elkövető brókercég érdekeltségébe tartozó DRB-bankcsoport ügyfeleit már sikerült kártalanítani. Arról azonban nem tett említést, hogy a cégnél vezetett értékpapírszámlák tulajdonosai mikor és milyen összegben juthatnak majd hozzá befektetéseikhez. Erről a Quaestor-törvény sem rendelkezett.

A vagyonzár elrendeléséről és a cégnél nyilvántartott befektetésekről kaptak tájékoztatást a károsultak, de a Buda-Cash felszámolója egy hónapja már nem küld érdemi információt számukra – állítja Varga Szabolcs. A brókercég egyik károsultja azt mondja: Facebook-csoportjuk több tagja az elmúlt hetekben kiderítette, számottevő különbség van az értékpapírszámlájukon nyilvántartott és a részvénykönyvekben feltüntetett több százezer részvény között. Gyanújukat szóban a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonában lévő Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Zrt. is megerősítette. „Mintavételes eljárás alapján megpróbáltak betekinteni a részvénykönyvekbe és kideríteni, mi igaz abból, ami a kormányzat részéről elhangzott, miszerint 68 milliárd forint összeg áll rendelkezésre, amit lefoglaltak, zár alá helyeztek, és 62 milliárd az, ami követelésként felmerülhet. Megdöbbenve tapasztalták azt a mintavételes eljárás során, hogy csak a tíz százaléka, ha megvan azoknak a részvényeknek, amelyek a tulajdonosokat megilletnék” – fogalmazott Varga Szabolcs.

A Keler Zrt.-től azt szerettük volna megtudni, igaz-e a Buda-Cash károsultjainak állítása, miszerint részvények tűnhettek el a cégnél, okozhatta-e mindezt a bűncselekményhez vezető kettős könyvelés, egyáltalán: észlelte-e a törvénytelenségeket az elszámolóház. Kerestük a Befektető-védelmi Alapot is. A cégtől arra vártunk választ, hogy mire számíthatnak a károsultak, ha fiktív adásvételekkel csapta be őket a brókercég. Este 21 óráig nem érkezett válasz.

A nyomozás jelenleg is tart az ötödik legnagyobb magyar brókerháznál, tudtuk meg a Fővárosi Főügyészség leveléből. A tájékoztatóban az szerepel, hogy a bankszámlák mellett ingatlanok, üzletrészek, ingóságok és készpénz formájában került sor a vagyonbiztosításra. Ennek keretében a Buda-Cash által a Keler Zrt.-nél vezetett számlák zárolását is elvégezték, az egyeztetések az ügyfelekkel folyamatban vannak. Hasonló válasz érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodától is.

Közben a Vs.hu azt írta: a fideszes Bánki Erik módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ebben azt indítványozza, hogy az egyértelműen azonosítható ügyfélvagyonhoz hozzájuthassanak a tulajdonosok. A javaslat ráadásul a felszámolási eljárásban a pénzhez jutást is gyorsítaná, és a jelenlegi brókerbotrányban érintett cégekre is vonatkozna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!