2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Rengeteg élelmiszer ment a kukába

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 22:23, frissítve: csütörtök 22:47

Több mint száz tonna hamis vagy ismeretlen eredetű élelmiszert, és hétezer liter alkoholtartalmú folyadékot vontak ki a forgalomból az elmúlt hónapokban a hatóságok. Az élelmiszer hamisítók évente 230 milliárdos kárt okoznak a gazdaságnak, és sok esetben akár életveszélyesek is lehetnek kétes eredetű élelmiszerek. A szakértők azt javasolják, hogy a feltűnően olcsó, ismeretlen eredetű termékeket kerüljék a fogyasztók.

Tizenhat helyszínen razziázott az élelmiszer-biztonsági hatóság razziázott az elmúlt hónapokban. A nemzetközi akcióban 65 ország vett részt.

Több mint 48 milliárd euró esik közvetlenül a hamisított áruk miatt az Európai Unióban. A hazai adatokra vonatkozóan a jelentésből kiderül, hogy évente 230 milliárd forintot veszítünk a hamisítás miatt - mondta el Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.

A cukrozott méz ugyanúgy hamisított élelmiszer, mint a libamájként eladott kacsamáj.

16 esetben 71 tonna terméket vontunk ki a forgalomból, és utaltunk ártalmatlanításra. Döntően a termékek nagy része húskészítmény volt, tőkehús volt, de sajnos intézkedni kellett közel 30 tonna hamisított mézzel szemben is, részben idegen cukortartalom miatt, részben pedig a nyomonkövetés hiánya miatt - mondta Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója.

A vásárlók megtévesztése az is, ha az összetevők listája hiányos. A hamis élelmiszert a fogyasztó kis odafigyeléssel kiszűrheti.

Fontos tudni, hogy a hamisítók pont a magyar vásárlók árérzékenységére építenek, tehát abban az esetben, hogyha gyanúsan olcsó egy termék, vagy szemmel láthatóan ismeretlen az eredete, akkor mindenféleképpen kerülni kell annak a megvásárlását - figyelmeztetett a NAV jövedéki szóvivője, Leopold Róbert.

Tavaly ősszel többen meghaltak a Borsod megyei Dámócon, miután otthon kotyvasztott pálinkát vettek fillérekért. Az italban mérgező metilalkohol volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!