2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Mágnás Miska

Következik:

Híradó 15:00

„Politikai értékpapírokkal” lett dollármilliárdos Mészáros Lőrinc

Hír TV

2018. május 5., szombat 14:28, frissítve: szombat 16:19

Mészáros Lőrinc lehet Magyarország leggazdagabb embere - az egyik gazdasági portál számítása szerint. A felcsúti vállalkozó családi vagyona ugyanis csak a tőzsdén jegyzett cégekben elérheti a 300 milliárd forintot. Még egyszer ennyijük lehet földben, egyéb tőke-alapokban, külföldi vállalkozásokban, ingóságokban, illetve focicsapatokban. A miniszterelnök jó barátja ezzel pedig már megelőzi az eddigi leggazdagabbnak tartott Csányi Sándort.

Április közepén mondott le polgármesteri posztjáról Mészáros Lőrinc, saját elmondása szerint azért, hogy a cégeire tudjon koncentrálni. A gázszerelőből lett milliárdos vállalkozóhoz és családjához köthető cégeket, és azok értékét nem könnyű számba venni.

„Hát azt gondolja, hogy így össze lehet adni, az ember össze tudja adni, hogy miből tevődik össze a vagyona? Hát valószínű a készpénzállományát, a saját készpénzállományát talán föl tudja mérni, de hát a cégek készpénzállományát, a cégek gyarapodását, fejlődését nem lehet. Ahhoz nagyon komoly közgazdasági számítások illetve munka kell, hogy össze tudja rakni, hogy mennyi a cégcsoport valós értéke” – mondta korábban Orbán Viktor barátja.

A G7 nevű gazdasági portál viszont megpróbálta megbecsülni a vagyont, legalábbis egy részét. Egy friss kimutatásuk szerint a Mészáros Lőrinchez köthető cégbirodalom értéke megközelítheti a 300 milliárd forintot. A napokban jelentették be hivatalosan is, hogy Mészáros és felesége tulajdonában áll a Konzum nevű magántőkealap. A bonyolult céghálót az újságíróknak sem volt egyszerű feltárni.

„Nem feltétlenül közvetlenül birtokolja ezeket a cégeket a Mészáros család  vannak olyan részei amit közvetlenül Mészáros Lőrinc közvetlenül tulajdonol, van, amit ezen a magántőkealapon keresztül, van, amit a gyermekének a cége birtokol. Összességében azonban az jött ki, hogy az Opus NYNRT-ben nagyjából olyan 69, a Konzumban 60, az Appeninben pedig olyan 37 százalékos részesedése van. és a tegnapi záró árfolyamon ezeknek az együttes értéke olyan 208 milliárd ft. ezen kívül azonban van még egy olyan megállapodása az Opus NYRT-vel, hogy a következő időszakban a saját tulajdonában lévő cégeknek egy részét ő beviszi ebbe a csoportba,  és cserébe Opus részvényeket kap érte, nagyjából olyan 110-130 millió darab között, ami jelenlegi árfolyamon 70-90 milliárd forint, és így jött ki a 280-300 milliárd forint” – ismertette a G7 újságírója, Jandó Zoltán.

A 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztője szerint reális lehet a g7.hu számolása. Szakonyi Péter úgy véli, hogy Mészáros cégei mögött legtöbb esetben nincs valós érték, a piac újfajta szempontok alapján árazza be azokat.

 „Az látszik az elmúlt hónapok történéseiben, hogy ezeknek a részvényeknek az árfolyama nagyon szorosan kapcsolódik a politika történéseihez. Jó példa erre, a hódmezővásárhelyi polgármester választás, ahol nem a kormánypárti jelölt nyert, hanem az ellenzéki. Másnak 40 százalékkal csökkent ennek a konzumnak és az Opusnak az árfolyama. Tehát ily módon azt mondhatjuk, hogy egy új típusú értékpapír jött a magyar piacra, a politikai papír, hiszen ezt az értékpapírt a politika mozgatja” – jelentette ki Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

A leggazdagabb magyarnak eddig Csányi Sándor OTP-vezért tartották, az ő vagyona egyes becslések szerint 260 és 300 milliárd forint között lehet. A mostani adatok alapján Mészáros Lőrinc teljes vagyona viszont 500 milliárd forintra is rúghat. A tőzsdei cégek mellett ugyanis ingatlanjai, földjei és külföldi cégei is vannak, de még focicsapatot is birtokol. Korábbi becslések szerint 2010-ben még csak százmillió körüli vagyona lehetett a miniszterelnök barátjának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!