2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Moody’s-pofon: biztos államcsődre számítanak

2015. március 25., szerda 11:06, frissítve: szerda 11:06

Leminősítette Ukrajnát a Moody’s. Ezzel a mélyen spekulatív, befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyta az országot. A határozatból kiolvasható, biztos államcsődre készül a piac. Ukrajna magyarországi nagykövete a Hír Televíziónak közölte, hogy országa pénzügyi segítséget kért a nemzetközi pénzintézetektől; 4 év alatt összesen 25 milliárd dollárt kap a kijevi vezetés.

Az orosz–ukrán válság és a pénzügyi krízis megoldását is külföldről várja a kijevi vezetés. Az ukrán pénzügyminiszter idén 7-10 százalékos gazdasági csökkenésre számít. Hogy jövőre beindulhasson a növekedés, 17,5 milliárd dollárt kap a Nemzetközi Valutaalaptól Ukrajna, de a tárcavezető szerint ennél többre van szüksége az államnak.

„Szerintem ez az összeg elég a pénzügyi és monetáris rendszer stabilizálásához. Ez az első lépés. Nem hiszem, hogy a végtelenségig elég. Nem hiszem, hogy elég ahhoz, hogy ismét valódi növekedést lássunk 2016-ban. További hiteltámogatásra van szükség, valódi befektetésekre, a magán- és az állami szektornak be kell indítania a gazdaságot, hogy újra elérjük ezt a stabilitást” – nyilatkozta Natalija Jareszko pénzügyminiszter.

Ukrajna magyarországi nagykövete szerint elkerülhetetlen a külföldi mentőhitel. „Az első részletet már megkaptuk, 5 milliárd dollárt, és ez fogja erősíteni az ukrán gazdaságot. A továbbiakban a Világbanktól és más nemzetközi pénzügyi szervezetekből 7,5 milliárdot fogunk megkapni, összesen 4 év alatt 25 milliárd dollár fog érkezni Ukrajnába. Hatékony reformokkal és persze a békével együtt, biztos vagyok abban, hogy Ukrajnának sikerül kilábalnia ebből a nehéz helyzetből” – fogalmazott Mihajlo Junger, az ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

A piac nem bízik abban, hogy Kijev képes törleszteni az adósságát és biztos államcsődre készül a piac: az egyik legnagyobb hitelminősítő, a londoni székhelyű Moody’s is leminősítette Ukrajna adósbesorolását. Ezzel az országot a mélyen spekulatív kategóriába helyezte. Befektetésre egyáltalán nem ajánlja, sőt további leminősítést is lehetségesnek tart a Moody’s.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!