2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Plusztámogatást kapnak a kultúrházak

2015. február 16., hétfő 11:32

Plusztámogatást kapnak a művelődési házak, az idén minden kistelepülésen lévő intézménynek több mint egymillió forinttal segít a kormányzat. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt is bejelentette, hogy a városok egy része másfél millió forint értékben pályázhat kulturális terek felújítására.

A Csongrád megyei szegvári nyugdíjas-egyesület tagjai több száz fánkot sütöttek a kultúrházba érkező gyermekeknek, akik kézműves-foglalkozáson farsangi álarcokat készítettek. Bordányban a Szegedi Pinceszínház kétfelvonásos vígjátékával várták a látogatókat, teljesen megtelt a helyi művelődési ház nagyterme. Kecskeméten farsangi télűző, tavaszváró templomkerülő felvonulást rendeztek a Kecskemét Táncegyüttes tagjai. Próbálnak egy fővárosi művelődési házban, ahol többek közt kreatív foglalkozásokkal, történelmi táncházzal várták az érdeklődőket.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat alkalmával csaknem 2000 programot szerveztek országszerte a kultúrházak. „Minden művelődési háznak kicsit az a küldetése, hogy az életben, itt a hétköznapokban, 3D-ben, együtt lélegezve találkozzunk és éljünk át élményeket, ne pedig otthon egy monitort bámulva, kicsit lemaradva a dolgokról, hanem tényleg legyünk aktív részesei” – mondta Szűcs Ferenc, a TEMI Fővárosi Művelődési Ház szakmai igazgatója.



Az emberi erőforrások minisztere szerint a programsorozat fő célja a helyi közösségépítés erősítése. Balog Zoltán bejelentette, hogy ettől az évtől a kultúrházak plusztámogatást fognak kapni. „Alapellátást, 1,2 millió forintot nyújtunk minden kistelepülési művelődési intézménynek, ami eddig nem volt. Néhány százezer forintot, kvázi fejkvótát kaptak, de ahol kevesebben vannak, ez a pénz kevesebb volt. Tehát ebben az évben van egy megemelt támogatás. A másik lényeges dolog az, hogy most a kis- és középvállalkozásoknak írtunk ki egy olyan rehabilitációs pályázatot – 1,5 milliárd forint összegben –, ami lehetővé teszi, hogy a kistelepülések után végre ez a középréteg is valamilyen módon rendbe legyen téve” – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

A művelődési és közösségi házakat csaknem 80 millión látogatják évente.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!