2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Perekre számíthat az önkormányzat a földadó miatt

2015. március 5., csütörtök 11:20, frissítve: csütörtök 12:17

Újabb önkormányzat döntött földadó bevezetéséről. Somogytúr ötezer forintot szedne be a gazdáktól hektáronként. A termelők tiltakoznak és perre készülnek a helyhatóság döntése ellen.

A somogytúri önkormányzat évek óta tervezte, hogy megadóztatja a település körüli földeket, eddig azonban törvény híján nem volt rá lehetőségük. Az idei évtől azonban lehet ilyen közterhet kivetni. „Somogytúr olyan település, amelynek a külterülete 3040 hektár. Ennek 87 százaléka olyan tulajdonosok kezében van, akik nem somogytúri lakosok. Tehát úgy gondoltuk, hogy ezt a hatalmas vagyont, ami kint van, egy kicsit meg kellene adóztatni” – mondta Müller Tibor, Somogytúr polgármestere.

Az adó mértéke ötezer forint hektáronként, a helyi gazdák 20 hektárig mentesülnek a fizetéstől. A négyszáz lakosú, hatvanmillió forint éves költségvetésű Somogytúr ötmillió forint bevételt remél a földadóból.

Andrasovits Attila 150 hektár falu környéki területen gazdálkodik. Azt mondja, az adó mértéke irreálisan magas, a földek, erdők, gyepek minősége alig éri el a közepest. Szerinte az önkormányzat perekre számíthat. „Amekkora lehetőséget biztosít nekünk majd a törvény és a jog, biztos vagyok benne, hogy magántulajdonosok sora fogja majd támadni az önkormányzat döntését. Ezt majd a jövőben tapasztalni fogják az érintettek, hogy milyen formában fog eldőlni. Mi abban bízunk, hogy kormányrészről kapunk még olyan támogatási lehetőséget arra, hogy ezek valahogyan a törvény által módosítva legyenek” – mondta a mezőgazdasági vállalkozó.

Somogytúron kívül eddig tizenegy település döntött úgy országszerte, hogy bevezeti a helyi földadót.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!