2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Óvatosabb lett a magyar, tanultak a devizahitelesek kárán

Hír TV

2018. május 29., kedd 17:33, frissítve: kedd 21:18

A fix kamatozású hitelt választó ügyfelek érezhetik magukat biztonságban igazán – állítják egybehangzóan a szakértők és a piaci szereplők. A devizahitelesek kárán tanult a legtöbb magyar – mára sokkal tudatosabban választják ki a legjobb hitelkonstrukciókat. Elcsábulni most sem lehetetlen, a rövid távon olcsóbbnak tűnő változó-kamatozás azonban kis jegybanki korrekció mellett is drasztikusan drágulna.

Hiába a rekord alacsony jegybanki alapkamat és ideális pénzügyi környezet: ha kis mértékben is, de drágultak a lakáshitelek az elmúlt egy évben.

„Egyelőre nincs katasztrófa, egy friss folyamatnak vagyunk a szemtanúi, ami szerint a nemzetközi piacokon feszültség alakult ki, különösen Olaszország politikai helyzete miatt. Ez hatással van a magyar hozamokra is, amelyekhez hozzá vannak ragasztva a magyar lakáshitelek, személyi kölcsönök és egyéb hitelek kamatozása. Tehát hogyha a nemzetközi helyzet fokozódik, a nemzetközi pénzpiaci hangulat negatívba fordul, akkor az valamelyest látszódik a magyar lakáshitelek kamatozásán is” – magyarázta Pakló István, a portfolio.hu vezető elemzője.

Nem segítenek a nemzetközi politikai krízisek a magyar hiteleseknek. Azok kockáztatnak igazán, aki a változó kamat mellett döntenek, így a negatív hatásokat akár már a következő törlesztőnél megérezhetik.

„Mindig úgy kell nézni, hogy 1 százalékos kamatemelkedés egy átlagos hitelnél 4-5 ezer forintos törlesztőrészlet emelkedéssel jár” – mutatott rá Trencsán Erika, a bankracio.hu vezető hitelszakértője.

Hozzátette: a 15 évvel ezelőtti devizakockázat helyett jelenleg kamatkockázat van állítja a hitelszakértő. Szerinte akár minimális kamatemelkedés is érezhető drágulást hozna.

„Jósolni gyakorlatilag nem nagyon lehet, viszont felhívni az ügyfelek és az igénylők figyelmét minden esetben fel szoktuk és próbáljuk megvédeni őket a rossz döntésektől. Mindenképpen számolni kell azzal, hogy egy esetleges kamatváltozás nagyon kemény ezer forintokban történő törlesztőrészlet-emelkedést eredményezhet” – magyarázta.

A megoldást a fix kamatozás jelenti, amely rövid távon drágább, de kockázatmentes. Ezzel jelenleg az új lakáshiteles ügyfelek több, mint háromnegyede él.

„A legnagyobb biztonságban azok vannak, akik minél hosszabb időre befixálják a kamatukat. A Magyar Nemzeti Bank ezzel a lakossági törekvéssel teljesen egyetért. Azt gondoljuk, hogy három évnél rövidebb fixálási időszakot, vagy változó kamatozást választani ebben a mostani helyzetben kifejezetten kockázatos. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavaly elindította a minősített fogyasztóbarát lakáshitel pályázati rendszert” – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Az MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshitelt szinte az összes jelentős piaci szereplő – 11 pénzintézet és 12 takarékszövetkezet – kínálja jelenleg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!