2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Orbán: Magyar szempontból az ár a legfontosabb

2015. március 20., péntek 15:35, frissítve: szombat 12:05

Magyar szempontból az energia ára a legfontosabb – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozása után. A kormányfő ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a tagállami vezetők támogatták az úgynevezett energiaunió létrehozását, amelynek egyik célja, hogy csökkenjen Európa függősége az orosz gáztól. A részletek kidolgozásával az Európai Bizottságot bízták meg.

Sok még a nyitott kérdés az energiaunióval kapcsolatban, összegezte a brüsszeli uniós csúcstalálkozót a miniszterelnök. Magyar szempontból az energia ára az egyik fontos kérdés, a másik pedig az, hogy a jövőben is Magyarország határozhassa meg, milyen energiát használ, honnan szerzi be, illetve hogyan állítja elő – hangoztatta Orbán Viktor. Az energiaunió részletszabályait az Európai Bizottság dolgozza ki.

A kormányfő egyértelművé tette, hogy Magyarország olyan brüsszeli javaslathoz nem járul majd hozzá, amely nemzeti érdeket sért vagy a nemzeti szuverenitást korlátozza. „Elfogadhatatlan lenne, ha meg akarnák mondani például, hogy mekkora legyen a nukleáris és a gázenergia aránya, hogyha előzetes jóváhagyáshoz kötnének bármilyen szerződést, vagy hogyha kikerülne a miniszterelnökök felügyelete alól az egész folyamat, és valahol az Európai Unió bürokratikus jogalkotási útvesztőjének alkudzsungelében dőlne el, hogy mi történik Magyarországon. Ezeket egyelőre távoli veszélyeknek látom, nem reálisok egyelőre” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök eredménynek tartja, hogy az állam- és kormányfők az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket a minszki tűzszünet betartásához kötötték. Orbán Viktor megjegyezte: Magyarországnak azzal is számolnia kell, hogy Ukrajna gazdaságát mégsem sikerült stabilizálni. Mint mondta, Ukrajna gazdasági összeomlásával tömegek menekülhetnek Magyarországra vagy Nyugatra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!