2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Orbán: Georgia szerepe megkerülhetetlen

,

2015. február 10., kedd 17:01, frissítve: kedd 17:28

Georgia, korábbi nevén Grúzia nélkül nehezen képzelhető el Európa energiabiztonsága – erről Orbán Viktor beszélt, miután Budapesten tárgyalt a kaukázusi ország miniszterelnökével. A magyar kormányfő szerint bármilyen megoldást is találnak az Ukrajnát elkerülő gázvezeték helyett, abban érintett lesz Georgia.

Nagy múltú országnak nevezte a magyar miniszterelnök Georgiát, amely a közelmúltban bátran újította meg a gazdaságot és a politikát Orbán Viktor szerint. A kormányfő a kaukázusi ország miniszterelnökével folytatott tárgyalás után hangsúlyozta, hogy egy év alatt 10 százalékkal bővült a két ország közti kereskedelem. Orbán Viktor kitért az energiabiztonság kérdésére is.

„Most, hogy az Ukrajnát elkerülő gázvezetékeknek a kísérletei sorra buktak el, ezzel az önök országának jelentősége Európa számára rendkívülien megnőtt, hiszen most új megoldásokat kell találni, és bármilyen megoldást is keresünk, abban Georgia valamilyen módon érintett lesz” – mondta kormányfő.

Orbán Viktor jelezte: Magyarország támogatja Georgia euroatlanti integrációs törekvéseit. Hozzátette: az Európai Uniónak vízummentességet kell adnia az országnak. A grúz miniszterelnök arról beszélt, hogy szeretné előrébb vinni a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat.

„Magyarország és Georgia kereskedelmi kapcsolataiban óriási lehetőségek vannak még, amelyeket ki kell aknázni. Mind a két kormány azon dolgozik, hogy a gazdaságot az állampolgárok javára erősítse meg. Szeretném, ha minél több magyar vállalat érkezne hozzánk, hogy feltárják a georgiai piacokat – mondta Irakli Garibasvili” – mondta Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke.

A sajtónyilatkozatok előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és georgiai kollégája, Tamar Berucsasvili együttműködési megállapodást írt alá.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!