2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Online pénztárgépek: a kozmetikusoknak és a taxisoknak is használniuk kell

2015. február 8., vasárnap 20:15

Egyeztetést kezdeményeznek a taxisok a Nemzetgazdasági Minisztériummal, miután a tervek szerint nekik is kötelezővé tenné a kormány az online pénztárgép használatát. Ilyet kellene bekötniük a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is. Az ipartestület a szolgáltatások drágulására számít.

Már 10 éve kis pénztárgépet kell használniuk a taxisoknak. A készülék blokkot is ad, az adatokat az úgynevezett fekete dobozban tárolja. A Világgazdaság információi szerint a jövőben a taxisoknak is online pénztárgépet kell bekötniük. Az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondja: az új kasszákkal eggyel több elektromos készülék lesz az amúgy is zsúfolt taxiban, de a gazdaság kifehérítésére nem lesz alkalmas. A szervezet egyeztetést kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériummal. „Nemhogy kifehéredni fog a szándék ellenére ez a gazdaság, hanem pont besötétül, hiszen nagyon sokan fogják ezt a tevékenységet illegálisan csinálni, az engedélyeket visszaadják, és óra nélkül fog ez az egész a jövőben működni” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Online pénztárgépeket kell majd a tervek szerint beszerezniük a fodrászoknak és kozmetikusoknak is. A Magyar Országos Szakmai Ipatestület elnöke úgy számol: emiatt drágulni fognak a szolgáltatások, a szalonokban a székeket bérlő vállalkozóknak ugyanis a legalább százezer forintos gépen kívül fizetniük kell a havi internetkapcsolatért is. „Ezek az üzlethelyiségek nagy része külön-külön van kiadva és külön-külön vállalkozónként üzemelnek, ebből adódóan egy helyiségen belül több online kasszának kell működnie. Ha nekünk kell megvenni a pénztárgépet, azt ugyanúgy, mint bármelyik eszközt, beépítjük az árba, más lehetőségünk nincsen” – fogalmazott Schulze László elnök.

Az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke is hasonló véleményen van. Vadász Iván szerint az online pénztárgépek használata miatt nem lesz jelentős többletbevétele a költségvetésnek, inkább a szürkegazdaság erősödik: sok vállalkozó nem minden tételt üt majd be a pénztárgépbe. „Ha ahhoz nem párosul egy megfelelő monitoringprogram, nem párosul személyes – tehát az élő revizori munkát feltételező – adóellenőrzés, akkor önmagában a pénztárgép semmire nem képes. És jelenleg nyoma sincs annak, hogy a befutó adatokat az adóhatóság fel tudná dolgozni” – nyilatkozta az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke.

Azt, hogy mikortól lesz kötelező a fodrászoknak, kozmetikusoknak és taxisoknak az online pénztárgép használata, egyelőre nem tudni és azt sem, hogy pontosan kiket érint majd a bővítés. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem közölt részleteket a tervekről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!