2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Nyögik a szeszélyes időt a termelők

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 14:57, frissítve: vasárnap 16:03

A gazdák arra panaszkodnak, hogy a zivataros időjárás miatt nehéz megtervezni a mezőgazdasági munkákat, az elhúzódó betakarítás mellett, a viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást fog okozni.

A dinnyetermelőknek az árak mellett a szeszélyes időjárással is meg kell küzdeniük az idén. Göcző Mátyás, medgyesegyházi gazda földjein korábban átlagosan 60-70 tonna dinnye termett, idén azonban nem számít rekordtermésre mivel a sok eső miatt kevesebb lesz az leadható mennyiség, és a tervezett július helyett már június végén elkezdődött a szezon.

„10-12 nappal is előrébb jött az érés, ez a csapadékos idő, ami az utóbbi hetekben tapasztalható… Igazából növényvédelmi szempontból lehetnek károk, és lesznek olyan termések, amit a gazdáknak félre kell tenniük és nem tudnak majd értékesíteni, de ez szerintem még kezelhető” – nyilatkozta a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.

Aggódnak a borászok is a rengetek csapadék miatt. Pécs környékén a 124 milliméter eső esett, ami a gazdák szerint kéthavi átlagnak felel meg. „Fantasztikus módon nő, és ebből adódnak a problémák és munka vele, mert az esős időben a gombák nagyon szaporodnak, úgyhogy a gombák ellen védekeznünk kell permetezéssel és zöld munkával. Most bontogatjuk kifele a tökéket, kirakjuk a fürtöket a napra, hogy fújja át a szél, süsse a nap, hogy száradjon minél előbb” – mondta Radó István, a Pécsi Hegyközség borásza.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál arra számítanak, hogy téli és a tavaszi változékony idő miatt lehetnek olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyekből kevesebb lesz az idén a piacon. A szakmai szervezet elnöke szerint ez elsősorban a termelők számára jelenthet gondot.

„Idén, amit látunk, hogy a kajszibarack, őszibarack biztosan a fagyások miatt egy áremelkedés jött be, de a több növénynél, ahol jobb volt az idő árcsökkenés fog bekövetkezni. Vannak olyan zöldség–gyümölcs, amit nehezebb megtermelni ilyen klíma mellett, gondolok itt a bogyós gyümölcsökre, málnára, amiből nem tudunk versenyképes mennyiségeket elérni, mint például Lengyelország. De, hogy egy zöldséget is említsek, egyre nehezebb jó minőségű karfiolt csinálni” – jegyezte meg Ledó Ferenc, a szervezet elnöke.

A szokásosnál több héttel korábban kezdődött meg az őszi vetésű növények aratása is a rendkívüli időjárás miatt. Az átlagosnál melegebb tavasz a termésátlagokon is meglátszik, ez majd az árakban is érezhető lesz, azt már most jelezték a pékek, hogy a kenyér drágulni fog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!