2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Nincs elég munkavállaló

2015. október 1., csütörtök 20:10, frissítve: csütörtök 21:11

Nem csak Északkelet-Magyarországon, a Dunántúlon is munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. Ráadásul nemcsak mérnökökből van kevés, hanem szakmunkásokból is. A Hír TV-nek nyilatkozó cégvezető szerint a vállalkozások már egymástól csábítják el a szakembereket, vagy ráígérnek a bérekre.

„Nincs elég munkavállaló, nincs elég szakember, az a tapasztalat, hogy az igazán jó szakemberek vagy önálló vállalkozásba kezdenek, vagy kimennek külföldre dolgozni” – mondta Glasza Tamás, egy szegedi ablakgyártó cég ügyvezetője. Neki elsősorban asztalosra és lakatosra lenne szüksége. Hirdetnek, próbálkoznak, de nem találnak. Szerinte a kétkezi munkát itthon nem becsülik meg. „Van olyan dolgozónk, aki kőműves szakmunkásként jött oda hozzánk ablakot gyártani, és elmondta, hogy a hároméves képzés alatt gyakorlatilag semmilyen kőműves munkát nem csináltak az iskolában” – fogalmazott az Alu-Profil Kft. ügyvezető igazgatója.


Az oktatás mellett a megélhetés határát súroló, alacsony bérek is problémát jelentenek. „Mindenki próbál versenyezni a munkavállalókért. Próbál eljutni olyan falvakba, ahova esetleg még nem sikerült buszt vinni vagy embereket hozni, tehát egyrészt ez a megoldás, másik megoldás meg, hogy próbáljuk egymás munkavállalóit elcsábítani. Biztos, hogy egy bérspirál elindul, vagy már el is indult. Egyre jobb dolog most munkavállalónak lenni” – nyilatkozta a Poppe+Potthoff Hungária Kft. gazdasági igazgatója, Gellén László. Csaknem ötszázan dolgoznak a gyárban, de további munkaerőre lenne szükség. Csakhogy ők sem találnak. Hiába lenne munkaerő-felvétel, jelentkező nincs.

Az Együtt a jövő mérnökeiért szövetség legfrissebb felmérése szerint mérnöki területen is hiány van. Négyezer szakember hiányzik országszerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!