2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Nem tudnak versenyezni az áfacsalt tejjel

2015. július 6., hétfő 15:20, frissítve: kedd 08:43

Nem tudnak versenyezni a külföldről, áfa megfizetése nélkül behozott tejjel a magyar termelők. Ezt az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője mondta a Hír TV-nek, miután stratégiai megállapodást kötöttek a kormánnyal. A cégvezető szerint a magyar államot évente 5-10 milliárd forint kár éri az elcsalt tejáfa miatt. Szerinte tovább kellene szigorítani az idén bevezetett elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszeren, az úgynevezett ekáeren.

Míg az egyik magyar tej ára 199 forint, addig a hasonló szlovákért 149 forintot kérnek az egyik magyar áruházban, pedig Szlovákiában ugyanez a termék éppen kétszer ennyibe kerülne. A magyarázat az áfacsalás: a beszállítók ugyanis sokszor sem Szlovákiában, sem Magyarországon nem fizetnek forgalmi adót.

Az adócsalás nemcsak az államkasszát rövidíti meg, hanem a legálisan működő és adózó magyar vállalkozásokat is – mondta a száz százalékban magyar tulajdonú Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója a magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodás aláírása után. „Mi nem tudunk versenyezni azokkal a tejtermékekkel, amelyek áfacsalt úton kerültek be az országba” – fogalmazott Mélykúti Tibor.

Az ügyvezető szerint a magyar piacra kerülő tejmennyiség felét érintheti az áfacsalás, ami 5-10 milliárd forint közötti mínuszt jelenthet a költségvetésnek. Főleg a tartós tejek és a félkemény sajtok után nem fizetnek sokan forgalmi adót. „A kormányzat megértette ezt a kihívást és elindította az ekáer rendszert 2015-ben, ennek is már van hatása. Hallhatjuk a rádióból, híradásokból, hogy a NAV és a Nébih folyamatosan ellenőriz. Én úgy gondolom, hogy ennél még szigorúbbnak kell lenni” – tette hozzá az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója.

A külügyminiszter-helyettes szerint a szigor mellett az export segítheti a magyar termelőket, akiknek helyzetét ráadásul az uniós kvóta eltörlése is nehezíti. „Az, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is mögé áll a tejiparnak és folyamatosan kutatja keresi a piacokat, és egyeztetni tud a tejtermelőkkel, hogy milyen tejet érdemes előállítani, milyen feldolgozási irányokba érdemes elmenni, hogyan tudunk valóban versenyképesek lenni akár az arab, akár a távol-keleti vagy európai piacokon, ez egy olyan kollaborációra ad lehetőséget, ami korábban nem állt rendelkezésre” – mutatott rá Szabó László.

Az unió tagállamaiban évente 151 milliárd liter tejet termelnek, ebből 1,4 milliárdot Magyarországon. Ez a mennyiség nemcsak a magyar szükségleteket fedezi, jócskán juthat belőle exportra is.

Tekintse meg a Látótér tejes adását:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!