2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Megkezdődött a betakarítás, közepes termésre számítanak

2015. július 6., hétfő 10:45, frissítve: hétfő 10:49

A hőség ellenére megkezdődött az árpa és a búza betakarítása Csongrád megyében. A termelők közepes termésre számítanak, mert a tavaly őszi belvíz miatt kevesebb kalászos gabonát tudtak vetni, a tavaszi jégviharok pedig megtizedelték a növényeket.

Csongrád megyében mintegy 102 ezer hektárnyi területet kell learatni, aminek nagy része búza. Gémes László szegvári gazdálkodó közepes termésmennyiségre számít, mert földjeinek egy részét ősszel sokáig belvíz borította, több helyen nem tudott vetni. A gabona minőségét azonban jónak látja.

„Azt gondolom, hogy minőség szempontjából mindenképpen versenyképesek vagyunk, a magyar áruk a legjobbak a világon, Európában a legjobb termelési adottságokkal rendelkezünk. A mennyiség elég volna Magyarországnak, nem kellene behozni, csak ugye a kereskedők egy része sajnos kiviszi a jó minőségű gabonát, ezzel javítják fel a gyengébb minőségű nyugat-európai termékeket, és ezért elő szokott fordulni, hogy Magyarországon hiány lép fel” – mondta Gémes László.

„Nyolc hete volt Mindszenten olyan jégeső, hogy a házamról a tetőt letépte, 30-40 méteres nyárfákat tört ketté. Ez a jég, ez a vihar elvonult a szántóföldek felett is.” Hevesi Imre mindszenti gazdálkodó szerint egyre sürgősebb lenne kiépíteni a jégelhárító rendszert a Dél-Alföldön. A jégverések Csongrád megyében mintegy 3000-3500 hektárnyi területen okoztak károkat a gabonatáblákban.

„Nagyon fontos lenne a jégkárelhárító rendszer, mert úgy látszik, hogy egyre melegebb van, egyre kevesebb a csapadékunk, de amikor meg jön egy hidegfront erre a 40 fokra, biztos, hogy van benne jég. Óriási kockázatok, óriási termelési értékek vannak kint hektáronként, mondjuk, zöldborsóban, a gyümölcsösökben, de mondhatom, hogy most már a búzában, repcében is” – tette hozzá Hevesi Imre.

Vannak olyan gazdálkodók, akik a természeti károkat szenvedett területekről kieső termést az egészséges területek trágyázásával, öntözésével próbálják kompenzálni, de így is csak közepes termést várnak a Dél-Alföldön.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!