2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Megkezdődött a bankok elszámoltatása

2015. március 2., hétfő 12:01, frissítve: kedd 09:14

Megkezdődött a bankok elszámoltatása – a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők április végéig kapnak tájékoztatást a részletekről. Egy átlagos svájci frankos lakáshiteles akár fél- és egymillió forint közötti összeget is visszakaphat. A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor arra figyelmeztet: az interneten elérhető kalkulátorok nem feltétlenül a megfelelő összeget mutatják. A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a számítógépes programok átlagos banki adatokat alkalmaznak.

A jegybank által megalkotott egységes formanyomtatvány alapján kell a bankoknak kiküldeniük az elszámolóleveleket. A Magyar Nemzeti Bank honlapján több fontos dokumentum is elérhető az elszámolásról, köztük a levélminta és egy 14 oldalas tájékoztató. Az elszámolás egész évben tart majd, az ügyfeleknek azonban nem sok teendőjük van.

„Minden ügyféltől azt kérjük, hogy nézze meg, hogy az adatai a banki nyilvántartásban jól szerepelnek-e, ha lakcíme változott, jelentse át” – mondta a bankszövetség főtitkára. Ha ez megtörtént, akkor az elszámolólevélnek automatikusan meg kell érkeznie. Ezt külön csak azoknak kell kérniük, akik kedvezményesen végtörlesztettek, vagy szerződésük már 2009. július 26-a előtt megszűnt.

„Ahogy ez közismert, mi, magyarok a végdátumokat szeretjük megjegyezni, tehát április 30-áig várják azok, akiknek devizalapú hitelük volt. Akiknek deviza- vagy forinthitelük volt, őrájuk később, majd szeptemberben fog sor kerülni. Az összegek kapcsán egy dolgot kell látni, hogy a teljes leírását az elszámolásnak a jogszabály meghatározza, a várható havi törlesztőrészlet-csökkenés körülbelül 20 százalék körül lesz, nagy szórásokkal, tehát 5 és 40 százalék között fog gyakorlatilag mindenki törlesztőrészlet-kedvezményben részesülni” – mondta a Hír TV-nek Kovács Levente főtitkár.

Óvatosan a kalkulátorral

A visszajáró összeg kiszámításához több internetes kalkulátor is van már, a nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor arra figyelmeztet: ezek nem feltétlenül a megfelelő összeget mutatják. A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a számítógépes programok átlagos banki adatokat alkalmaznak. „Nagyon specifikus minden egyes hitel. Olyan adatokat kellene a kalkulátoroknak összegyűjteniük, amelyek csak az egyes hitelekre jellemzők, így aztán nem lehet általánosítani. A kalkulátorok jellemzően valamilyen átlagos bankszektori adattal számolnak, ugyanakkor az egyes ügyfelek adatai jelentősen eltérhetnek ezektől, úgyhogy senkinek nem ajánlom azt, hogy ezek alapján végezze el a számítást” – mondta a Hír TV-nek Palkó István, a Portfolio.hu elemzője.

Ha valaki mégsem kapja meg az elszámolólevelet, vagy annak tartalmával kapcsolatban panasza van, azt a pénzügyi szolgáltatójának kell benyújtania.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!