2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Március végéig nem lesz gond a gázszállítással

2015. március 3., kedd 10:11, frissítve: kedd 11:09

Március végéig biztosan kap orosz gázt Ukrajna, és a brüsszeli megegyezés szerint az európai szállítmányokkal sem lesz gond. A kelet-ukrajnai szakadár területek ellátása viszont továbbra is kérdéses. Az oroszok ugyanis Kijevtől hajtanák be a földgáz árát, az ukrán kormány viszont nem hajlandó fizetni.

Átmeneti egyezségre jutott az orosz és ukrán energiaügyi miniszter, akik uniós közvetítéssel tárgyaltak Brüsszelben Ukrajna gázellátásáról. A két ország azon vitázik, hogy a szakadár donecki területekre szállított gázt ki fizeti. Az ukránok azt mondják, nincs fennhatóságuk a terület felett, és a szállításokat se tudják ellenőrizni, ezért nem fizetnek. A moszkvai álláspont szerint viszont a Donyec-medence továbbra is Ukrajna része, ezért a számlát Kijevbe küldik. Az oroszok már azzal fenyegetőztek, hogy egész Ukrajna gázellátását felfüggesztik, ha az ukrán gázcég, a Naftogaz nem fizet. Az uniós közvetítő szerint most egy hónapot nyertek.

– Az ukrán Naftogaz megrendeli és előre kifizeti a szükséges mennyiségű gázt a Gazpromtól, ezzel biztosítja a zavartalan gázfogyasztást az ukrán háztartásokban. A Naftogaz továbbra is garantálja a gáz zavartalan továbbítását az EU-ba, a Gazprom pedig leszállítja az előre megrendelt és kifizetett, napi 114 millió köbméter gázt – foglalta össze az eredményeket Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke.

Az orosz energiaügyi miniszter azt mondta, a tárgyaláson megfelelő biztosítékot kaptak arra, hogy az ukránok fizetni fognak. Ennek a részleteit egy orosz–ukrán–európai munkacsoport dolgozza ki a következő két hétben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!