2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Már Vona is örül a külföldi autógyáraknak

2015. április 22., szerda 17:40, frissítve: szerda 17:51

Félfordulat a Jobbikban. A párt már nem lépne ki azonnal az Európai Unióból, és támogatja a Magyarországra települt külföldi autógyárakat is, ez derült ki a vállalkozásfejlesztési bizottság ülésén. A kormány a következő uniós fejlesztési ciklusban a források meghatározó részét a feldolgozóiparnak, azon belül is a gépgyártásnak adná. Jelenleg 28 autóipari beruházásról tárgyalnak a befektetőkkel.

A hazai autógyártók és autóipari beszállítók képviselőit hallgatta meg a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága. A testület ülésén megjelent a Jobbik elnöke is. „A külföldi járműgyártó cégek hazai partnereinek, beszállítóinak növekménye, úgy gondolom, mindannyiunkat örömmel töltött el. Minden magyar ember büszke ezekre a cégekre, amelyek Magyarországon vannak, és hosszú távú sikerükben vagyunk mindannyian érdekeltek” – fogalmazott Vona Gábor.

A szentgotthárdi Opel-gyár területi igazgatója a térségben uralkodó szakmunkáshiányra hívta fel a képviselők figyelmét. Rezsnyák Péter szerint ennek csak részben oka Ausztria elszívó hatása. Az igazgató gondnak nevezte a megfelelő minőséget előállítani képes magyar beszállítók hiányát is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a források meghatározó részét a feldolgozóipar, azon belül is a gépgyártás kaphatja. „Részben ezeknek a cégeknek támogatni fogjuk a kapacitásfejlesztését, támogatni fogjuk az ipari parkok kialakítását, és kifejezetten, külön program keretében fogjuk támogatni a beszállítói hálózatoknak az erősítését, de olyan módon, hogy a támogatások itt is a kis- és középvállalkozásokhoz jussanak el” – jelentette ki Glattfelder Béla.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy 100 Magyarországon gyártott autó közül 93 külföldön talál vevőre. Szabó László azt is elmondta, hogy a befektetési ügynökség 296 járműipari beszállítót tart számon. „Most 28 olyan projekten dolgozik a befektetési ügynökség, amely nagyon ígéretes. 7600 munkahelyet fognak létrehozni, és 1600 millió eurónyi befektetésről beszélünk. Ez egy olyan szám, amely még tovább dinamizálja majd a járműipart” – hívta föl a figyelmet a külgazdasági tárca államtitkára.

2014-ben a járműipar adta a magyar GDP 4,2 százalékát. Az ágazatban 132 ezer ember talált magának munkát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!