2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 18:00

Már csak az áfacsökkentés segíthet a gazdákon

2015. augusztus 24., hétfő 17:43, frissítve: hétfő 18:06

Tönkremehet a hazai tejtermelők egy része, ha nem sikerül megállítani az olcsó, áfacsalt importtejtermékek behozatalát – állítják a hazai érdekvédők. A tejterméktanács szerint az azonnali áfacsökkentés segíthetne a gazdákon.

Sűrű mezőnyben kell helytállnia a magyar sajtnak a Nemzetek Sajtversenyén. A Páter elnevezésű sajtkülönlegesség a többi között dán, ír, osztrák és amerikai termékekkel versenyez. A Páter készítője elismeri: nehéz minőségben versenyezni olyan országokkal, amelyek sokkal nagyobb tejmennyiséget dolgoznak föl a magyarországinál, akár a több tízszeresét. Arról pedig már régen letettek a hazai termelők, hogy árban próbálják felvenni a versenyt a nagy áruházláncokat elárasztó szlovák tejtermékekkel.

„Amit most Magyarországon lehet kapni sajtokat, például trappista sajtot 1000 forint környéki árakon, ez gyakorlatilag az alapanyagköltségét sem tartalmazza, és akkor nem beszélünk a szállítás költségéről, a feldolgozás költségéről, a munkaerőről, a csomagolóanyagról, tehát azt gondolom, itt valami más van a háttérben. Illetve a magyar gyártóknak, azt gondolom, semmi más esélyük nincs, minthogy különleges, megbízható, standard, állandó jó minőségű sajtot készítenek” – mondta a Hír Televíziónak Bognár Gábor sajttermelő.

Csakhogy a tej és a tejtermékek 80-85 százalékát a nagy áruházláncokban forgalmazzák, így jelenleg a hazai termelőknek a fennmaradás is komoly gondot okoz. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint a gazdákon első lépésben az segíthetne, ha a sertéshúshoz hasonlóan a tej is bekerülne az 5 százalékos áfakörbe. „Sajnos a tejárak továbbra is ilyen 75-77 forint között mozognak, ami messze az önköltség alatt van, ami átlagosan 100 forint, tehát 25 forintot buknak literenként a tejtermelők. De nem csak ez sújtja őket. Sújtja őket a külföldről bejövő, főleg a környező országokból beérkező, én még csak azt sem mondom, hogy rossz minőségű, hanem gyenge minőségű, sokszor áfacsalt tej. Sújtja őket a rendkívül magas áfa” – jegyezte meg Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese.

Bár a kormány a harcot hirdetett az áfacsalt szlovák tej ellen, és a NAV részéről voltak is sikeres akciók, a magyar tejtermékek árait továbbra is lenyomják az importáruk. Az alacsony felvásárlási ár egyes gazdaságoknak havonta 10-11 millió forintos kiesést jelent. „A terméktanács folyamatosan figyeli a kiskereskedelmi láncok árait. Ha egy félkemény trappista sajtot nézek, akkor az elmúlt hetekben a hazai átlagárak azok 1070-től 1170-ig tartottak, tehát ez a hazai akciós, és ezzel szemben az import akciósok 870-980 forint. Tehát durván 100 forint, 200 forint az, amennyivel alacsonyabb ársávban elérhetők az import félkemény sajtok” – mutatott rá Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A földművelési tárca szorgalmazza a tejtermékek 5 százalékos áfakörbe sorolását, a kormány viszont még nem bólintott rá a lépésre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!