2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Már annak örülnek, hogy az új miniszter személyesen egyeztetne

Hír TV

2018. június 29., péntek 17:10, frissítve: péntek 18:39

Kevesli az ellenzék az agráriumra szánt költségvetési pénzeket. Az egyik érdekképviselet viszont inkább annak örül, hogy az ágazat új minisztere személyesen is egyeztetne velük a jövőről. Nyolc év után először ma eleget tett az agrárminiszter a MOSZ meghívásának, és elment az érdekképviselet protokoll-rendezvényére. Igaz, magát a díjátadót már nem várta meg.

Kifizetetlen pályázati pénzek miatt panaszkodtak a gazdák a Magosz tavalyi közgyűlésén. A helyzet azóta keveset javult – állítja az MSZP elnökségi tagja. Harangozó Gábor szerint az új ciklusban sem számíthatnak sokkal többre az agrárágazat szereplői, mint korábban.

„Azok a pályázók, akik korábban valamilyen, főleg a komplexebb beruházásoknál, ilyen beruházást terveztek és erre nyertek támogatást, őnekik körülbelül 30 százalékos költségnövekvényük van mára, amit, ha nem ismernek el nekik, akkor egyszerűen nem fogják tudni megcsinálni a pályázatokat” – hívta fel a figyelmet az MSZP elnökségi tagja.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetség (MOSZ) által rendezett pénteki ünnepségre az agrárminiszter is elment. Nyolc év után az idei volt az első alkalom, hogy a tárca nem államtitkárt delegált az eseményre.

„Minden tudásunkkal és kapacitásunkkal azon kell legyünk, hogy a magyar mezőgazdaságot hogyan tudjuk versenyképessé tenni, hogyan tudjuk az 1 hektárról származó jövedelem nagyságát növelni. Az nem járható út, és ezen közösen dolgoznunk kell, hogy ez az uniós vetélytársainkhoz képest csak 59 százalék. Ezen kell lennünk, hogy ezt a százalékot minél hamarabb kiegyenlítsük, és ki tudjuk mi is mondani minél hamarabb azt a magyar gazdáknak, hogy versenyképes jövedelem van a magyar mezőgazdaságban” – fogalmazott a ceremónián a tárcavezető.

Nagy István azonban – bokros teendőire hivatkozva – a díjátadót már nem várta meg.

Az érdekképviselet elnöke büszke a sikerekre…: „ha az optimizmust száműzzük, akkor mi jobb, hogyha beadjuk a kulcsot és hazamegyünk”, …a nehézségekről, pedig inkább nem akart beszélni: 

– Konkrét problémás pályázatokról tud jelenleg?
– Nézze, én ma nem szeretnék ebbe belemenni, mert ha csak felszínesen megyek bele, akkor azt mondják majd a hallgatók, hogy nem ért a dologhoz. Nyilvánvalóan vannak gondok, a miniszter szerintem elég súlyos örökséget visz magával. Azon leszünk, hogy ezeket a kérdéseket rendezzük – ígérte Nagy Tamás.

A kormány jövőre 235 millió forinttal kevesebbet, 78 milliárd forintot szán a nemzeti agrártámogatásokra, 8 ,5 milliárdot pedig elkülönítenek kárenyhítésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!