2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Kapaszkodjon meg mindenki! – tovább emelkedhetnek 2020-ra az ingatlanárak

Hír TV

2018. július 17., kedd 16:21, frissítve: kedd 17:47

Folyamatos szakember hiány. Drasztikusan emelkedő árak, és a csökkentett ÁFA megszüntetése. Ez vezethet az ingatlan árak óriási növekedéséhez. A már most is csúcson járó ingatlan árak tovább emelkedhetnek 2020-ra. Ha még lesz, aki egyáltalán ilyen árak mellett szeretne új lakásokat építeni, mondják a szakemberek.

2020-tól kevesebb lakás épülhet és az épülő ingatlanok is milliókkal többe kerülhetnek. Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég jelentette be, hogy megszűnik az új építésű lakásokra vonatkozó ÁFA-kedvezmény.

„Három évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítések, a beruházások fejlesztésével. És ennek érdekében a kormány adott egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény, arra bíztatok mindenkit, hogy ha tudja, akkor eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

 Ez azt jelenti, hogy ezek után már biztosan magasabb áron fognak elkelni az ingatlanok. Hiszen az árak, a kivitelezési költségek, a munka díjak nem fognak csökkenni, miközben az ÁFA megy föl” – foglalta össze a tudnivalókat  a Balla Ingatlan tulajdonos-üzletvezője.

Balla Ákos azt is hozzátette még: nem kell olyan sokáig várni, új építkezések egyelőre nem indulnak, emiatt a drágulás már most elkezdődött, a folyamat pedig akár a hosszútávú kivitelezések csődjét is jelenthetik. „Miközben egy új lakás projektnél másfél-két év múlva történő lakás eladásra szerződik a fejlesztő és lefixál egy bevételt, ezzel szemben a költségei pont ez alatt a másfél-két éves fejlesztési időszakban jelentkeznek folyamatosan emelkednek. Ez azt is jelentheti, hogy ennek a projektnek az elszámolási időszakában derül ki az, hogy valójában veszteséges volt az a projekt vagy akár be is csődölhet, be is dőlhet a projekt” – hangsúlyozta a szakértő.

Nem csak a kedvezményes ÁFA kivezetése jelenthet gondot, mondja a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetségének ügyvezetője. Az építési termékek drasztikus áremelkedése és a munkaerőhiány is problémát okoz. „Az építőanyagok építési termékek ára a kimutatások szerint 2017-ben, tehát az év egészét tekintve átlagosan 9-10 százalékkal növekedett. Legfőképpen az építőanyag gyártásban dolgozó kollégák bérfejlesztése tette ki ezt” – mondta Szarka László. Amire szükség is volt a négy éves bér stagnálás után. Béremelésekkel próbálják visszacsábítani a külföldre vándorolt szakmunkásokat, akkora a hiány.

„Az építőanyagok árváltozása az jóval alacsonyabb mint a kivitelezői, beépítési díjaknak a változása. Az a többszöröse volt az elmúlt egy-másfél évben. Ez összefügg szervesen azzal a sajnálatos szakember hiánnyal, amely mostanra kialakult és amelynek a kezelése rövid és közép távon a teljes építőipari értéklánc minden tagjának a feladata. Hiszen az a cél, hogy a beépítési szakemberek itthon maradjanak, vagy fokozatosan hazajöjjenek. Folyamatosan legyenek megbízások” – húzta alá.

Aki egy-két éven belül szeretne új lakásba költözni annak sietnie kell mondják a szakemberek. Vagy kivárni, hogy a fejlesztők hogyan reagálják le az ÁFA növekedésről szóló bejelentést. Bár a kormány pontos adatot még közölt hivatalosan, szakértők abban bíznak, hogy 27 százalék alatt fogják megállapítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!