2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

IMF: A görög adósság nagy részét el kell engedni

2015. augusztus 15., szombat 12:15, frissítve: vasárnap 21:55

Jóváhagyták az euróövezet pénzügyminiszterei a Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag feltételeit – közölték diplomaták Brüsszelben. A három évre szóló, 84-86 milliárd eurós segélycsomagból első részletként 26 milliárd eurót utalnak át. Az athéni törvényhozás – egyebek mellett – a nyugdíjasok adókedvezményeinek eltörlésére és adóemelésekre adta áldását az újabb nemzetközi hitel fejében.

Optimistán távozott az euroövezeti pénzügyminiszterek éjszakába nyúló tárgyalásáról a görög kormány képviselője. A közös pénzt használó országok rábólintottak a harmadik, 86 milliárd eurós mentőhitelre. „Bízunk benne, hogy a megállapodás segít majd Görögországon, abban az értelemben, hogy a pénzügyi rendszer sokkal stabilabb lesz mostantól. Ígéretet kaptunk a bankok feltőkésítésére anélkül, hogy a betéteseknek kellene állni a cehet. Megkezdődhet a tőkekorlátozások negatív hatásainak visszafordítása, és a bankok működése is normalizálódhat” – jelentette ki Euklid Cakalotosz görög pénzügyminiszter.

A hitelért cserébe vállalt szigorú megszorításokat, a nyugdíjrendszer és közigazgatás reformját, illetve a privatizáció folytatását a görög parlament már megszavazta. A megállapodáshoz jövő héten várhatóan a német törvényhozás is hozzájárulását adja. „Ez egy esély, szóval ez egy jó nap. Most meg kell győznünk a közvéleményt arról, hogy jó döntést hoztunk, és meg kell szerezni a parlamentek hozzájárulását” – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.


Athén első körben 26 milliárd eurót kaphat, amit a bankrendszer stabilizálására, illetve adóssága egy részének kifizetésére fordíthat. Az IMF szerint ez még kevés lesz, ahhoz, hogy Görögország talpra álljon, az adóssága jelentős részét el kellene engedni. Erről ősszel tárgyal majd az euróövezet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!