2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Így próbálják a közel 60 millió forintos forráshiányt megszüntetni

2015. március 3., kedd 19:22, frissítve: szerda 18:52

Kiadásainak csökkentésével és bevételeinek növelésével próbálja meg közel 60 millió forintos forráshiányát megszüntetni a földeáki önkormányzat. Többek közt a régi önkormányzat által kötött előnytelen szerződések felmondásával nem kötelező, de bevételt teremtő feladatok átvállalásával és létszámleépítéssel kívánják a hiányt kezelni.

„Az 537 milliós költségvetésünkből 58 millió forint mínusz keletkezett, és ezeket szerződések felmondásával, létszámcsökkentéssel, illetve be nem töltött álláshelyeknek a megszüntetésével vagy be nem töltésével tudjuk elérni, és lesz egy kis szerkezeti átalakítás, ami az intézményi struktúrát érinti” – mondta Hajnal Gábor, Földeák polgármestere.

A közgyűlési tagok magukon kezdték a spórolást, tiszteletdíjuk felét nem veszik fel. De dolgozókat kell elküldeni a polgármesteri hivatalból, az óvodából, a művelődési házból, illetve az egyesített egészségügyi és szociális intézményekből is. „Sajnálatos módon a létszámmal gondjaink vannak, ez több dologból is adódik. Például a gyermekek száma csökkent, és épp ezért az óvodában dolgozó óvónőknek, kisegítő személyzetnek a létszámához is mindenképpen hozzá kell nyúlni, illetve hát olyan intézményeknél, ahol a finanszírozás nem éri el azt a kívánt szintet, amivel a működésük biztosított lenne” – fogalmazott Tóth Imre alpolgármester.


Számos – a régi önkormányzat által megkötött – olyan szerződést is felmondanak, amit az önkormányzat maga is el tud látni. „Akkor, amikor havonta százezres nagyságrendű összeget fizettünk ki a park rendben tartásáért, akkor, amikor 80 és 90 közmunkásunk van, hát ez meglepően buta dolognak tűnik a számomra, úgyhogy ezeket a szerződéseket – hat ilyen szerződés volt – és ezek mind felmondásra kerültek, tehát ezzel is többmilliós nagyságrendű megtakarítást tudtunk elérni” – nyilatkozta Hajnal Gábor.

Bevételeiket nem kötelező feladatok átvállalásával is növelni kívánják, a római katolikus egyháztól például átveszik a helyi temető gondozását. Az önkormányzati konyhára pedig helyben termelik meg az alapanyagot, ezzel is csökkentve a kiadásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!