2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Idővel választania kell a nemzeti közműszolgáltatónak

2015. május 14., csütörtök 18:27, frissítve: péntek 16:48

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. veheti át azoknak a gázszolgáltatóknak az ügyfeleit, akik kivonulnak a piacról. A mamutvállalat egyelőre nem számol veszteséggel. Szakértők szerint az első években nem is kell, a gáz világpiaci ára ugyanis 2016-ig várhatóan nem emelkedik. Azt követően viszont a nemzeti közműnek választania kell, árat emel vagy az adózókkal fizetteti meg a veszteséget.

Veszteséggel nem, újabb rezsicsökkentéssel viszont számol a kormány az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. működése során. „Amennyiben marad pénz, ugye, ez valószínűleg több év munkája lesz, hiszen föl kell építeni a rendszert, akkor a kormányzat mint tulajdonos dönthet úgy, hogy újabb rezsicsökkentésre költi, illetve amennyiben nem, akkor az ügyfélszolgálatokat, az ügyfelek kiszolgálását fogjuk még tovább növelni” – mondja Felkai György, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

Felkai György szerint az is a költséghatékony működést segítheti, hogy a jövőben várhatóan a teljes magyar lakosság földgázellátását egyetlen, országos cég látja el. A Főgáz alig egy éve került állami kézbe, a többi lakossági gazszolgáltató pedig sorra dobja be a törülközőt. A francia GDF Suez és a német E.ON már bejelentette, hogy kivonul a lakossági gázpiacról, a Tigáz pedig még nem döntött.

– Miután ez a két szolgáltató nem kívánja a földgáz ellátását biztosítani ezeknek a fogyasztóknak, jórészt lakossági fogyasztóknak, ezeknek az ellátását nekünk a törvény által meghatározottak szerint kell egy pályázati felhívás alapján ellátnunk – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője. Vagyis az ügyfelek várhatóan a nemzeti közműszolgáltatóhoz kerülnek.

A magáncégek több tíz milliárdos veszteséget könyvelhettek el az elmúlt években. „Akár a harmincmilliárd forintot is meghaladhatja a veszteségek száma. A veszteség alapvetően két tételből tevődik össze, az egyik abból, hogy a rezsicsökkentés nyomán a gáz ára csökkent és így […] nyilvánvalóan a tevékenység veszteségbe fordul. A másik tétel pedig a társaságokra vonatkozó jogszabályi változás” – számolt be Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette: mivel a földgáz világpiaci ára az elmúlt időszakban csökkent, egy ideig elképzelhető, hogy nem termel veszteséget az állami cég. Barta Judit azonban azt mondja: 2016-tól ismét emelkedhet a világpiaci ár, ami választás elé állíthatja a nemzeti közműszolgáltatót: vagy emeli a földgáz árát, vagy veszteséget termel, amit végül az államkassza, azaz az adózók fizetnek meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!