2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Hosszabb nyitva tartással válaszolnak a plázák

,

2015. február 8., vasárnap 17:22, frissítve: vasárnap 17:30

A tanyán élők régen sem tudtak vasárnap vásárolni – így magyarázta a kötelező vasárnapi zárva tartást egy fórumon a kancelláriaminiszter. Lázár János szerint a kérdésről népszavazás dönthet majd. A nagyobb üzletek március közepétől nem nyithatnak majd ki vasárnap, ezért a plázákban lévő boltok, illetve az egyik bútoráruházlánc a hétköznapi nyitva tartás meghosszabbításával próbálja a jövőben csökkenteni a kieső bevételt.

A hét utolsó napján is nagy volt a forgalom az Örs vezér téri Ikeában. Március 16-tól a svéd bútoráruházlánc üzletei is zárva lesznek vasárnap, a bevételkiesést máshogy ellensúlyoznák. A cégvezetés jelezte, a jövőben hétköznap és szombaton egy órával – este 10-ig – meghosszabbítják a nyitva tartást.

Nem csak az Ikea, más nagyáruház is változtathat. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége azt mondja, az áruházak többsége ideiglenesen hosszabbítaná meg nyitva tartását. A próbaüzem alatt mérnék a vásárlói szokásokat. „Mi azt prediktáljuk, hogy forgalom-visszaesés nem lesz a vasárnapi zárva tartás miatt, esetleg az előre nem tervezett vásárlások miatt lesz talán visszaesés. Emiatt nagy valószínűséggel a pénteki, szombati napok nagyon zsúfoltak lesznek, ezért terveznek hosszabb nyitva tartással a bevásárlóközpontok. Ezt próbaként vezetik be, 3-6 hónap, akár egy év után megvizsgálják, megéri-e ez a hosszabb nyitva tartás” – mondta a Hír TV-nek Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség arra számít, a plázák árleszállításokkal, akciókkal csábítanák a boltokba a késői órákban a vevőket. Vámos György azonban azt mondja, a hosszabbított nyitva tartás elsősorban a fővárosban jelenthet pluszbevételt. „A kereskedőknek az az érdekük, hogy a hosszabbított nyitva tartási időben becsalogassák a vásárlót, hiszen ez nekik költséggel is jár. Az alkalmazottnak több bért kell fizetni, több alkalmazottra van szükség, árukészletet kell tartani, üzemeltetési költséget fedezni és nyilván reklámakciókat is fognak hirdetni, hogy menjenek a vásárlók, szokják ezt meg. Valószínűleg nagyon eltérőek lesznek a nyitva tartási idők, elsősorban a nagyobb települések, nagyvárosok azok, ahol érdemes tovább nyitva tartani” – fogalmazott az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

„Vannak például, akik tanyán éltek korábban, ahol nem hogy mindennap nem mentek boltba, de kéthetente egyszer tudtak csak bevásárolni” – a kancelláriaminiszter egy pénteki fórumon mondta ezt. A Miniszterelnökségen a 10 órás munkanapot bevezető Lázár János úgy látja: a kormány kitart amellett, hogy a vasárnap pihenőnap legyen, bár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy végül népszavazás dönt majd a vasárnapi zárva tartásról. „Szólnak mellette is érvek, szólnak ellene is érvek. Úgy gondolom, erről előbb-utóbb lesz egy népszavazás és akkor a nép elmondhatja, hogy ez jó, nem jó. De én azt is egy értelmes dolognak tartom, hogy a vasárnapokat megtartjuk a családnak, mindenki a családjával foglalkozzon, pihenjen” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A meghosszabbított nyitva tartás a plázáknak azért kedvezne, mert így a bérlők a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt nem kérhetnék a bérleti díjak csökkentését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!