2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Horroráron kínálják az albérleteket – óvakodhatnak a feketézők

2015. július 14., kedd 18:56, frissítve: kedd 19:02

Drasztikusan nőttek az albérletárak az utóbbi időben, pedig a felmérések szerint már így is a lakhatásra költik a legtöbbet az emberek. Minden második ingatlant befektetési céllal vásárolják, egyre többen adják ki apartmannak lakásukat. Az adóhivatal őket is ellenőrizné.

„Elfogadhatatlanul drágák az albérletek. Most ott tartunk, hogy egy szoba használatáért kérnek már 100 ezer forintot” – Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat lehet olvasni az albérletkereső fórumokon. Az utóbbi egy évben jelentősen megugrottak az árak, Budapest belső kerületeiben akár 30-40 százalékos emelkedés is előfordul.

Egy átlag háztartás már így is jövedelme harmadát költi lakhatásra. A Habitat for Humanity Magyarország szerint újra központi lakástámogatásra lenne szükség. „Az, hogy a legszegényebb háztartások kapjanak segítséget a lakhatási költségeikre, hogy meg tudják fizetni a nagyon szerény lakásukat, ki tudják fűteni azt az egy szobát, amelyet télen ki akarnak fűteni, ki tudják fizetni a villanyszámlát, hogy ne a sötétben üljenek, az nagyon fontos cél” – fogalmazott Szekér András, a Habitat for Humanity igazgatója.

A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a csökkenő kínálat miatt nőnek az árak. „Nagyon sokan keresnek most befektetési céllal lakásokat, akár rövid távú célra is, tehát turisztikailag keresett, frekventált helyeken, 1-2 napra is bérbe adják a lakásokat és ez valamennyire azért a hosszú távú bérbeadástól is elveszi a kínálatot. Ez is szerepet játszhat abban, hogy most ennyire emelkedtek a bérleti díjak” – magyarázta Déri Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Az utóbbi időben sokan apartmanként adják ki lakásukat. Ez az Airbnb, egy internetes szállásfoglalási rendszer magyarországi megjelenéséhez köthető. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal júliustól már azt itt hirdetett szállásokat is fokozottan vizsgálja, a magyar piacra ugyanis jellemző a feketézés. Aki nem ad nyugtát vagy számlát, az egymillió forintig terjedő bírságra számíthat. Szakértők szerint az albérletárak július végétől ismét jelentősen nőhetnek, miután kihirdették a felvételi ponthatárokat a felsőoktatásban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!