2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Hitelezési bumm: Kellemetlen meglepetés érheti a hitelvelvevőket

Hír TV

2018. július 4., szerda 19:56, frissítve: szerda 20:57

Csúcson a lakáshitelezés, az elemzők a forintalapú hitelek kockázataira figyelmeztetnek, ám nem mindegyikük ért egyet azzal, hogy a gyengülő forintárfolyam miatt azonnal kamatemelésre volna szükség. A forint egyébként szerda estére korrigálta rekord gyenge, 330 feletti euróárfolyamát.

Romos állapotban örökölt ingatlant Pál Éva. A fiával közösen tették lakhatóvá 10 millió forint devizahitelből. Ám miután az állam elvitte az üzletüket, nem tudták tovább fizetni a részleteket.

„Volt egy trafikunk, ami tönkrement, amikor a dohánytörvényt behozták” – kezdte a nő.

Kihasználták az árfolyamgát lehetőséget, majd az ő hitelüket is forintosították. 13 év alatt a 10-ből nagyjából 9 millió forintot fizettek vissza, a bank legújabb ajánlatát viszont már nem tudják vállalni.

„Körülbelül 120 ezer, vagy esetleg még 140 ezret tudnánk megbízhatóan vállalni, de a bank 170 ezer forintot kért havonta, 240 hónapig, ami körülbelül 41 millió forintnak felel meg” – világított rá az aránytalanságra Pál Éva.

A Neoton énekesnője minél előbb szeretné piaci áron eladni házát, azt mondta: 3 hét múlva elárverezik a feje fölül.

Ahogy a 2008-ban kitört gazdasági világválság előtt, úgy most is hitelezési bumm van. A bankok májusban rekordot döntöttek, 76 milliárd forintot utaltak a hitelfelvevőknek. Ezek a forint alapú hitelek is elszabadulhatnak. A Portfolio elemzője arra figyelmeztet: a következő 5 évben 30-40 százalékkal is emelkedhetnek a havi törlesztőrészletek.

„Bizony kellemetlen meglepetés érheti azokat is, akik változó kamatozású hitelt vesznek fel, de azokat is, akik 5 vagy 10 évre fixált kamatozású hitelt vesznek fel, hiszen igazán a törlesztőrészlet változásától csak azok a hitelek védenek, amelyeket a teljes futamidőre fixálunk. Ilyenek is már elérhetők egyes magyar nagy bankoknál” – mondta Palkó István. Hozzátette: egyre többen választják ezeket az 1-2 százalékponttal drágább, de biztonságosabb konstrukciókat.

A CIB Bank elemzője szerint a forint jelenlegi gyengülése miatt nem lesz kamatemelés. „Erre akkor kerülhet sor, hogyha nagyon drasztikussá válik a forint gyengülése, és itt nem arra gondolok, hogy 330 vagy 335 vagy 340 az árfolyam, hanem hogy felgyorsul a gyengülésnek az üteme és egy ilyen spirál, negatív spirál elindul. Ilyenkor – nemzetközi tapasztalatok alapján – nincs más módszer, mint drasztikusan megemelni a kamatot, láttuk ezt Törökországban, láttuk Argentínában az elmúlt hetekben. Én azt gondolom, hogy ma Magyarországon ez a helyzet jelenleg nem áll fönn” – véli Trippon Mariann.

A forint gyengüléséről, a folyamat költségvetési hatásáról és a Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatos terveiről a költségvetési bizottság előtt kérdezték volna Matolcsy Györgyöt szerda délelőtt, ellenzéki kezdeményezésre. A jegybankelnök azonban nem ment el az ülésre, a kormánypárti többség pedig leszavazta a Matolcsy meghallgatására vonatkozó napirendi pontot.

A forint árfolyama az euróhoz képest a 330 fölötti rekord gyenge szintről több mint 4 forintot erősödött szerda estére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!