2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ha nem kapnak többlettámogatást, utcára vonulhatnak

2015. augusztus 22., szombat 12:18, frissítve: szombat 12:51

Utcára vonulhatnak a tejtermelők ősszel, ha nem kapnak uniós többlettámogatás veszteségeik enyhítésére. A terméktanács áfacsökkentéssel szorítaná vissza a gyanúsan olcsó importárut.

Átlagosan 75 forintért veszik át a tejet a termelőktől, van, ahol ennél is kevesebbért. Ez már az önköltséget sem fedezi. A terméktanács szerint, ha nem tesz lépéseket a kormány és Brüsszel, azt a hazai termelők már nem tudják elviselni, és gazdaságok mehetnek tönkre. Az egyik legnagyobb gond az áfacsalás, ami miatt a magyarok alulmaradnak az árversenyben az import tejekkel. Javaslatuk szerint, ha 18-ról 5 százalékra csökkenne a tej áfája, kitisztulna az ágazat.

Madar Lászlóék 750 tejelő tehenet tartanak Biharnagybajomban. Folyamatosan fejlesztették a gazdaságot, de most ők is veszteséggel dolgoznak. Átlagosan 25 forinttal kapnak kevesebbet egy liter tejért az önköltségi árnál. „Likviditási problémákat okoz, tehát nagyságrendekkel kevesebb a havi árbevételünk, amely a gazdálkodást rendkívül megnehezíti” – mondja a szarvasmarha-ágazat vezetője.

Az orosz embargó és az európai uniós kvótarendszer megszüntetése mellett az áfacsalás teszi veszteségessé a tejtermelést – mondta a Tej Terméktanács ügyvezetője a debreceni Farmer-Expón. Az érdekképviselet 18 százalékról 5 százalékra csökkentené a tej forgalmi adóját.

„A fogyasztási folyadéktej áfacsökkentésével vissza lehetne szorítani a nagykereskedőket ebből az ágazatból, azon nagykereskedőket, amelyek csak az áfa be nem fizetésével vagy visszaigénylésével történő haszonszerzésre törekednek, és ezáltal olyannyira letörik az import tejek árát, hogy a hazai tejtermelést, tejfeldolgozást is ellehetetlenítik” – közölte Harcz Zoltán.

A terméktanács sűrűbb ellenőrzéseket vár a hatóságoktól. Ha az unió nem ad többlettámogatást az ágazatnak, ősszel a tejtermelők utcára vonulhatnak Magyarországon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!