2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gond van Villányban

Hír TV

2018. május 30., szerda 13:24

Már a szőlőtermesztők is gondban vannak a munkaerőhiány miatt – a Villányi borvidéken egyre nehezebben találnak embert a géppel nem kiváltható feladatokra. A meleg miatt a tőkék is gyorsabban fejlődnek, de a lombozatot kézzel kell visszavágni a megfelelő termés érdekében.

A hirtelen jött nagy meleg miatt a szőlő érése legalább egy héttel előrébb tart a korábbi évekhez képest. A szakemberek szerint a tőkék egészségesek, kisebb kárt csak a tél végi pár napos nagy hideg okozott. „Február hónapban a jó időben bizonyos fajták, a korai fajták megindultak. Tehát a nedv keringése elindult a vesszőkben és a mélyebben fekvő ültetvények bizonyos fokig károsodtak abban a nagy fagyban, ami március elsején volt” – számolt be Szende Gábor villányi borász.

Villányban az előző évektől eltérően már a harmadik permetezést végzik a gazdák. Az hogy ez mekkora többletköltséget jelent, az attól is függ, hogy mennyire lesz csapadékos a nyár „Növényvédelem szempontjából annyi pluszt jelent, hogy a csapadék miatt a páratartalom a levegőben megnő. Ez a gombás betegségeknek igen kedvező. Az enyhe tél pedig a kártevőket kevéssé gyérítette meg, így az ellenük való védekezés sem elhanyagolható” – hívta fel a figyelmet Balogh Kornél, a Vylyan Zrt. szőlésze.

A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára szerint egyre nagyobb gond, hogy azokra a munkákra, amelyeket nem lehet gépesíteni, nehéz embert találni. „A zöldmunka aktívan folyik a borvidéken, tehát a nagy melegnek és a kellő csapadék mennyiségnek köszönhetően nagyon intenzíven nő a lombozat. Most a legnagyobb kihívás a termelőknek az, hogy gyakorlatilag bírják ezt a felfokozott tempót, ami pillanatnyilag relatív nehéz. Egyre nehezebb élő munkát találni, és a zöld munka az bizony kézi munka, azt bizony nem lehet gépesíteni” – emelte ki.

Nagy Gergely úgy véli, az utóbbi években egyre többször fordul elő extrém időjárás, amihez a tőkék kezdenek hozzászokni.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!