2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Fordulat kafetéria-ügyben?

Hír TV

2018. július 11., szerda 10:07, frissítve: szerda 14:32

Puhíthat a kormány a béren kívüli juttatások megnyirbálásán – írja a Népszava.

A pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy növelik az öngondoskodást szolgáló megtakarítások – jellemzően az önkéntes egészségbiztosítási- és nyugdíjbiztosítási pénztárakba befizetett tagdíjak – adókedvezményét. Varga Mihály erről a versenyképességi tanács ülése után beszélt újságírói kérdésre kedden.

„A kafetéria-ügyben minden javaslatot értékelünk, tehát nem csak a parlamenti képviselők által beadott indítványokat, bár nagyon sok van és sok elemére vonatkozik a kafetéria-rendszernek, hanem a verseny és kormányzati konzultációs fórumban a szociális partnerek által feltett javaslatokat is meg fogjuk vizsgálni” – nyilatkozta Varga Mihály.

A jelenlegi szabályok szerint a pénztári tagok az éves befizetésük 20 százalékát igényelhetik vissza a személyi jövedelemadóból. A kormány eredetileg azt tervezte, hogy 2019-től csak a belföldi turizmust élénkítő Széchenyi-pihenőkártya marad meg a kedvezményesen adózó kafetéria elemek közül.

Kompromisszumra készen

A beiskolázási és a lakhatási kedvezményekből nem engednek, de egyébként készek kompromisszumot kötni a kafetéria-ügyben – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke mondta. Kordás László kedden a pénzügyminisztérium államtitkárával tárgyalt a béren kívül juttatások rendszerének átalakításáról.

„Azokat a célokat, amik társadalompolitikai célok, azoknak a megvalósulását a munkáltatók ösztönözni tudják, és ezekben a célokban, ha egyet tudunk érteni, akkor természetesen a szakszervezetek ezeket támogatják. Ezeket foglaltuk bele ebbe a csomagba” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kordás László.

Korai

Nem befolyásolja kafetéria-rendszer átalakítása azt, hogy a munkáltató olyan juttatásokat adjon a dolgozóinak, amely az egészség megőrzést szolgálják – mondta a volt egészségügyi államtitkár a Hír TV kérdésére. Zombor Gábor szerint ugyanakkor korai a témáról beszélni, amíg nem szavazott a javaslatról a parlament.

„Én nem érzékelem, hogy ebben lenne változás, de természetesen nem szavaztunk még, sem az adótörvényekről, sem a költségvetésről. De még egyszer mondom, hogyha nagyjából mindenki hasonlóan gondolkodik, hogy minél több emberéletet mentsünk meg az egészségügyben és a szociális területen, a gazdaság szereplői segítségével, akkor ezek a tervek támogathatóak” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!