2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Folyamatosan nő a kórházak adóssága

Hír TV

2018. július 24., kedd 08:44

Hiánycél
Az egész éves tervezett hiányt is meghaladja már a költségvetési deficit, ami júniusban elérte a 104 százalékot. Az 1420 milliárd forintos hiány amúgy minden idők legrosszabb féléves adata. Ennek oka, hogy a kormány idén már több mint 1100 milliárd forintot fizetett ki az uniós támogatások megelőlegezésére, miközben Brüsszel mindössze 162 milliárd forintot utalt át a magyar büdzsébe. Júniusban ugyanakkor az adósságfinanszírozás is rontotta az egyenleget, 268 milliárd forintot kellett visszafizetni, mivel több államkötvény-lejárat is összecsúszott.

Kórházi adósság
A kórházak már 37 milliárd forintos adósságot gyűjtöttek fel, egyetlen hónap alatt 2 és fél milliárd forinttal nőtt a hiány. A legnagyobb adósságot a fővárosi Péterfy Kórház görgeti maga előtt, ők már 2,4 milliárd forintos lejárt számlaállománnyal rendelkeznek. Varga Mihály pénzügyminiszter szeptembertől költségvetési felügyelőket rendel ki az eladósodott egészségügyi intézményekhez.

Tárgyalás
Orbán Viktorral tárgyalt a Vodafone vezérigazgatója. A miniszterelnöki sajtóiroda
beszámolója szerint a digitális fejlődésről, valamint az újgenerációs mobilszolgáltatás, az 5G hálózat bevezetéséről is egyeztetett a miniszterelnök Vittorio Colaóval. A tájékoztatás szerint a cégvezér emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a Vodafone az egyik legjelentősebb brit befektető. A cég eddig több száz milliárd forintot fordított a magyarországi mobilszolgáltatás fejlesztésére, több mint 3000 embernek adnak munkát.

Rekordprofit
Rekordprofit jöhet az OTP-nél, 84 milliárd forintos nyereséget termelhet az idei második negyedévben - a HSBC szerint. Vagyis mindössze 3 hónap alatt nagyobb eredményt érhetett el a bankcsoport, mint 2011-ben, 2013-ban vagy 2015-ben egész évben. Az elemzők szerint a hitelkereslet tovább élénkül, a céltartalékolás pedig alacsonyan marad addig, amíg a kamatok el nem kezdenek emelkedni, erre legkorábban 2019-ben kerülhet sor. Az OTP augusztus 10-én teszi közzé a második negyedéves számait.

Deviza
326 felett ragadt a forint, hétfő reggel még 325 felett kezdte a napot az euróval szemben azok után, hogy pénteken a 327-es szintről erősödött vissza. Nem volt intenzív mozgás a piacon, a szakértők szerint kivárnak a befektetők. Hétfő délután tehát egy euró 326, egy amerikai dollár majdnem 279, míg egy svájci frank 280 forintba került.

BUX
Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,13 század százalékos csökkenéssel, 35.141 ponton zárt hétfőn. A vezető részvények az OTP kivételével veszítettek értékükből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!