2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

321 milliót nyert a Főkefe

2015. február 23., hétfő 20:01

321 millió forintot nyert eszközfejlesztésre a kormány pályázatán a Főkefe. Az állami cégnek 4000 alkalmazottja van, ebből 3500 megváltozott munkaképességű. Az elnyert pénz egy részéből gépeket vásároltak, a cég ügyvezetője szerint ugyanis korábban mindössze négyszázalékos volt a gépesítettség a cégnél.

Szőke Imréné közel 20 éve dolgozik a Főkefénél. Egyike a csaknem 3500 megváltozott munkaképességű dolgozónak. Az üvegmosókat és csavart keféket készítő gépet kezeli. A cég a közelmúltban a kormány pályázatán 321 millió forintot nyert eszközfejlesztésre. „Korábban csak ez az egy gép volt itt, a csavart kefében. Nagyon nagy a megrendelés, most már reméljük, hogy ki tudjuk szolgálni a piacot” – mondta Szőke Imréné.

A szociális államtitkár szerint ez a beruházás is azt üzeni, hogy érdemes a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni. „Minden olyan alkalmat meg kell ragadni, ahol fel tudjuk mutatni azokat a cégeket, azokat a foglalkoztatókat, azokat a munkáltatókat, akik nemcsak új munkahelyet teremtenek, nemcsak lehetőséget teremtenek a megváltozott munkaképességű emberek számára, hanem ezzel esélyt teremtenek arra, hogy ne a szociális támogatásba kelljen besüppedni, hanem valóban értékteremtő munkát végezhessenek és meg tudják mutatni, hogy mihez is értenek, mi is az az érték, amit meg tudnak valósítani. Minden ilyen cég, amely foglalkoztat megváltozott munkaképességű embert, valójában stratégiai partnere és szövetségese a kormányzatnak” – mondta Czibere Károly szociális államtitkár.


A társaság ügyvezetője emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt mindössze 4 százalékos volt a gépesítettség a cégnél. Szabó György hozzátette: más területen is fejlesztenek, hamarosan például mezőgazdasági ága is lesz a cégnek. „Egy nagyon speciális és különleges mezőgazdasági ágat választottunk: a kóser zöldségtermesztés és feldolgozott termékeket termeljük egyedülállón Európában, sőt azt lehet mondani, hogy Equadoron kívül a világban mindenhol, ami önmagában véve egy páratlan teljesítmény, és reméljük, hogy a beruházást követően idén október-novemberben már az első kóser karfiol és brokkoli el fogja hagyni a Főkefének az üzemeit” – fogalmazott Szabó György, a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A száz százalékban állami tulajdonú Főkefe 1949-ben fővárosi látássérültek foglalkoztatására alakult. Ma országszerte 53 telephelye van, nagyrészt hátrányos helyzetű térségekben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!