2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Figyeljen, ha vásárol: trükköznek az árakkal

2015. április 1., szerda 15:10, frissítve: csütörtök 07:32

Az árakkal való trükközés miatt büntetett legtöbbször a húsvét előtt szokásos razziákon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrök többször is tapasztalták, hogy az akciós termékért a pénztárnál már teljes árat kellett fizetni. Az ellenőrzött üzletek száma idén több volt, mint tavaly, de a szabálytalanságok súlya, és így a bírságok összege is csökkent. A március elején indult fogyasztóvédelmi ellenőrzések során eddig hét és fél millió forint bírságot róttak ki.

A budapesti Vásárcsarnokban a legtöbben már a húsvéti asztalra vették a sonkát, tojást, édességeket. A vásárlók nagy része pedig célirányosan keresi a finomságokat. „Én inkább a füstöltet, mint a pácoltat keresem, ez lényeges. Mi már nyugdíjasok vagyunk, nekünk nagyon kevés kell és a minőségre megyünk, azért is jöttünk a nagycsarnokba” – mondta egy vásároló.

Másnak a termék származási helye is számít. A vásárlók egyre tudatosabbak, ezt az üzletvezetők is megerősítik. „Főleg ilyenkor ünnepekkor nagyon kevés ember improvizál, persze erre is van példa, de határozott célokkal jönnek, hogy a bárányból melyik rész kell, a marhából melyik rész kell, a füstöltből melyik az a rész, amiről hallott, olvasott” – mondta Kónya György üzletvezető. Hozzátette, hogy a szavatosság és a jó minőség is fontos szempont a vásárlóknál.

Ennek ellenére most is előfordul, hogy szabálytalanságot találnak az ellenőrök. A március elején indult húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzések során már hét és fél millió forint bírságot szabtak ki. A trükközők a próbavásárlások során buknak le. „Most természetesen a csokinyuszik, csokitojások fognak sorra kerülni. A próbavásárlás során teljesen eljátsszuk az eseményt. Rendesen fizetünk, megvárjuk a nyugtaadást, szerencsés esetben ezt meg is kapjuk, és miután megtörtént a készpénzvisszaadás és a nyugtaadás, azután fedjük fel magunkat” – mondta Kameniczky Péter ellenőr.

A csokinyuszik idén kifejezetten jól szerepeltek: húsz mintából tizenkilenc megfelelt az előírásoknak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összesítése szerint idén a legtöbb probléma az árfeltüntetéssel adódott, amikor például az akciós termékért a pénztárnál már a teljes árat kérték. „Az akciós termékekre érdemes odafigyelni, nem egy üzletben tapasztalták azt, hogy úgy hirdettek akciót, hogy kettőt fizet, hármat kap, de aztán a próbavásárlásnál vettek ugyanabból a termékből teljes áron hármat, és kiderült, hogy négyet lehetne venni a kettő árán, tehát nemhogy ajándékot nem kapott a vásárló, hanem még többet is fizetett, mintha külön-külön vásárolta volna meg a terméket” – mondta Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Az ellenőrzött üzletek száma idén több volt, mint tavaly, de a szabálytalanságok súlya és így a bírságok összege is csökkent. A hatóságok szerint a visszaélések ellen a vásárlók tehetnek a legtöbbet. „Mindenkit arra kérek, hogy mielőtt megvásárolja a terméket, tájékozódjon. Mindenki rohan, mindenki siet, de szánjunk rá három percet, hogy megnézzük, milyen tojást veszünk, milyen húsvéti csokit veszünk, milyen húsárut veszünk le a boltok polcairól, mert nagyon fontos hogy úgymond balhémentesen és egészséges termékek fogyasztása mellett teljen el ez a húsvéti időszak” – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Összességében majdnem minden második helyszínen találtak valami problémát a fogyasztóvédelmi ellenőrök, akik eddig közel ötszáz hipermarketben, illetve élelmiszer- és hentesáruüzletben, piacokon és pékségekben végeztek próbavásárlásokat. A razzia egészen húsvétvasárnapig tart.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!