2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Fideszes fórumon kérték számon a földpályázatok eredményét a gazdák

Hír TV

2018. március 28., szerda 17:33, frissítve: szerda 18:51

Lakossági fórumon kérték számon a földpályázatok eredményét a székkutasi gazdák Lázár Jánoson és Fazekas Sándoron. A gazdálkodók azt nehezményezték, hogy nem élhettek elővásárlási jogukkal, a föld az árverések nyerteseié lett. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: nem kellett volna taktikázniuk a gazdáknak, az árverésen kellett volna földet szerezniük. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a bíróság bérlőknek kedvező döntésében bízik.

Több székkutasi gazda is elégedetlen a földtörvénnyel és a Nemzeti Földalap munkájával. A gazdálkodók azt mondták: nem tudják érvényesíteni elővásárlási jogukat, és azt sem értik, miért szentgotthárdi, bajai, valamint orosházi vállalkozók és ügyvédek jutottak földhöz a gazdák helyett.

„Mindenki ugyanazt a szép kétsorost kapta meg október 4-én, hogy nem tudta megelőzni az elővásárlással a földtulajdont szerző árverezőt. És járhatjuk a bíróságot. Nagyon nem jó irányba ment ez az egész. Szerintem nem véletlen mondják az ellenzéki képviselők, hogy vissza kellene csinálni” – mondta egy helyi gazdálkodó.

Hibát követett el, aki nem indult az árverésen, és arra játszott, hogy elővásárlási jogával kíván élni – mondta Lázár János a gazdáknak. „Én mindenkinek elmondtam előre: az elővásárlási jognak több jelentkezője lesz. Ezért a legjobb az, hogy akinek földbérlete van, induljon az árverésen. Ehhez a magyar állam mindenféle kedvezményes föltételt biztosított, tekintettel arra, hogy olcsó hitelhez juttatta azokat, akik földet akartak vásárolni. Volt, aki azonban nem ezt az utat választotta: megvárta, hogy lemenjen a földárverés, azon különböző megfontolásokból nem indult, majd a földárverés után elővásárlási joggal kíván élni. Ez nyilvánvaló jogvitát fog szülni” – fogalmazott a miniszter.

Több gazda is azt nehezményezte, hogy az árverésre bocsátott földterületek túl nagyok és túl drágák voltak. Lázár János a fórumon elmondta: az állami földek árverésein jól járt az állam, a befolyó 270 milliárd forintot államadósság-csökkentésre költik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!