2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Feleannyi a fogyasztása egy bécsi lakásnak, mint egy budapestinek

2017. március 20., hétfő 12:36, frissítve: hétfő 15:51

Az uniós átlagnál majdnem ötödével több hőenergiát falnak fel a magyar lakások, egy bécsi otthon energiafogyasztása pedig feleakkora, mint egy budapesti lakásé – derül ki a Természetvédelmi Világalap magyarországi szervezetének tanulmányából, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

A lakásállomány csaknem kétharmadát kitevő 2,8 millió családi házból 2,5 millió egyáltalán nem kapott szigetelést, pedig azzal akár 65 százalékos energia-megtakarítás is elérhető, nyáron pedig 5-7 fokkal csökkenthető a benti hőmérséklet. Így a fűtésre költött pénz felét is meg lehet spórolni, nyáron pedig csak extrém meleg esetén kell használni a klímaberendezést.

„A hazai épületek adják a végső energiafogyasztásunk negyven százalékát, ami nagyon magas. Ezen belül is kiemelkedik a fűtési energia, aminek az oka egyrészt a rossz szigetelések, illetve a szigetelés hiánya miatti nagy hőveszteség, másrészt pedig az elavult fűtési rendszerek és a nem megfelelő tüzelőanyagok használata, mint például az egészségre is káros lignit. Mindezek nagyon magas költségekhez és légszennyezettséghez vezetnek. De vannak megoldási lehetőségek, ilyen például a megfelelő hővédelem, azaz például a szigetelés, illetve a távhőszolgáltatás fejlesztése, mivel a távhő kényelmes, biztonságos, és környezetbarát mód, továbbá az egyedi fűtési rendszerek korszerűsítése megfelelő tüzelőanyagok megválasztásával” – mondta el a WWF éghajlatváltozási és energia-programvezetője, Vaszkó Csaba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!