2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Évi hetvenezer forinttal is többet fizethetnek a magyar háztartások a földgázért

Hír TV

2018. március 25., vasárnap 14:00

Évente akár 70 ezer forinttal is többet fizethetnek a magyar háztartások a földgázért annál, amit a piaci ár indokolna. A fűtőanyag termelői ára az elmúlt öt évben jelentősen visszaesett, ám a rezsicsökkentésnek nevezett intézkedések miatt Magyarországon nem lehet mérsékelni a díjakat. A különbözetet az állami szolgáltató nyeli le, illetve kormányhoz közeli üzleti vállalkozásoknál landol.

Fogy a gáz, pörög az óra az egyik budapesti férfi lakásában, a három szobából kettőt nem is fűt emiatt, próbál spórolni. A villamosmérnök férfi a számoknak hisz, nem a kormánynak. Kiszámolta: ma többet fizet egy köbméter gázért, mint nyolc éve. „2010-ben, amikor az EMFESZ volt a szolgáltató – 2010. első hónapban még ő volt, illetve 2009. decemberében – 104, illetve 105 forint volt egy köbméter gáz. A legutolsó előtti gázszámlám, sőt a legutolsó kettő, ez év januári, illetve februári pedig 111,60, illetve 112, 60” – mondta Sárkány Péter.

Egy hónapban így 50-60 ezer forint gázszámlát fizet, és még így is pulóvert kell húzni a lakásban.

„2010-ben 108 forintról indultunk, 2015-ben már 86-87 forint volt, és ezt tartjuk” – Lázár János kancelláriaminiszter más számrendszerbe tévedt. Ugyanis arról megfeledkezett, hogy a 85 forintra rájön Európa legmagasabb általános forgalmi adója, 27 százalék. Így pedig a köbméterenkénti összeg már meghaladja a 110 forintot. Tehát Sárkány úrnak van igaza, nem a miniszternek.

„Hogyha nem lett volna egy ilyen államilag szabályozott hatósági ár, akkor bizony a földgáz és a villamos energia ára sokkal alacsonyabb lenne, mint amennyiért most kapjuk, rezsicsökkentéssel” – emlékeztet a szakértő arra, hogy a világpiacon 2013-óta több mint 40 százalékkal csökken a földgáz ára.

„Körülbelül a mostani ár, hogyha az orosz hivatalos importárat vesszük alapul, hozzárakjuk a magyar kiskereskedelmi árat, és ezt viszonyítjuk mondjuk a rezsicsökkentett árral, a különbség 45-50 százalék. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartás esetén, ahol a földgáz fogyasztás mintegy 170 köbméter havonta, a különbség éves viszonylatban a 70 ezer forintot meghaladja” – mutatott rá Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi energiaügyi helyettes államtitkára.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban 3,2 millió háztartásban használtak vezetékes gázt, azaz a Fidesz–KDNP-kormány összesen 226 milliárd forintot vett ki a magyar családok zsebéből – évente.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője perelte ki az állami tulajdonú földgáz-nagykereskedő pénzügyi mérlegét. Ebből az látszik, hogy majdnem 51 milliárd forint plusz-nettóbevétele képződött a cégnek tavaly előtt. És legalább ennyi keletkezhetett 2017-ben, azaz a két évben csaknem százmillió forint, amit gázárcsökkentésre is fordíthattak volna. De ez még nem minden.

„Ezt az olcsó gázt egy Met nevű holdingcég hozta be, amiről kiderült, hogy Garancsi István, Orbán Viktor »kötélbarátja« részben tulajdonos, és azon keresztül, ebből nyerészkedtek, számításaink szerint 100-150 milliárd forint ezen az úton offshore cégek és Garancsi István cégeihez illetve osztalékként kifizetve nála is megjelentek ezek az összegek” – hangsúlyozta az MSZP frakcióvezetője.

A hatósági árak tehát elsősorban az államnak hoztak megtakarítást, a családok százezrei helyett pedig inkább néhány, kormányhoz közeli család gyarapodott.

 A teljes riportot a Látótér fél 6-kor kezdődő műsorán nézhetik meg újra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!