2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Emelkednek a bérek - Németországban

Hír TV

2018. május 14., hétfő 08:19

Lakásárak
Csaknem 14 százalékkal nőttek a lakásárak 2017-ben- a jegybank frissen publikált lakáspiaci jelentésében az ingatlanárak további 11 százalékos növekedésére számítanak 2018-ban. A felmérés alapján már nemcsak a nagyvárosokban, hanem a vidéki községekben is az átlagosnál magasabban emelkedtek az ingatlanárak és három hónappal nőtt a lakások értékesítési ideje is. Az elemzés szerint a válság előtti szinthez képest Budapesten drágultak a legjobban az ingatlanok, a fővárosban 2008-hoz képest tavaly év végén 60 százalékkal többe került egy lakás.

Fizetésemelés
Németországban 6 százalék körüli béremelésről állapodtak meg az építőipari dolgozók a munkaadó cégekkel. A gazdasági miniszter közvetített a 26 hónapja tartó vitában. Az alku szerint a nyugat-németországi munkások 5,7 százalék béremelést kapnak, a keletnémetek 6,6 százalékot. Az emelés hozzávetőleg 800 ezer munkásra vonatkozik és visszamenőlegesen május 1-től érvényes. Áprilisban a német közalkalmazottak szakszervezete 4 százalék körüli emelést ért el, az viszont kétmillió hivatalnokra vonatkozott.

Veszély
Évente hozzávetőleg húszmilliárd dollár értékű kereskedelmet veszélyeztet az Európai Unió és Irán között az amerikai szankciók újbóli bevezetése. Brüsszeli számítások szerint csak a francia Total olajcég ötmilliárd dollárt bukna a befektetéseinek a leállításával, de hasonló összegtől esne el a Renault, az Airbus és egy norvég olajcég is. A német, francia és brit kormány is jelezte, hogy vizsgálják az amerikai szankciók megkerülésének és az iráni atomalku fenntartásának a lehetőségét.

Büntetés
A brit pénzügyi felügyelet 642 ezer fontra, átszámítva 229 milliárd forintra büntette a Barclays bank vezetőjét, amiért nem megfelelően járt el egy névtelen bejelentéssel. A cégvezető két éve kapott egy névtelen levelet, amelyben a bank egy másik vezető beosztású tagjának a csalásaira hívták fel a figyelmet. A megnevezett csaló viszont a cégvezető barátja volt, ezért inkább a névtelen bejelentő ellen indítottak belső vizsgálatot. A pénzügyi felügyelet azzal indokolta a büntetést, hogy a hitelválság óta pont a hasonló bejelentésekre sarkallják a dolgozókat, a belső csalások és pénzintézeti visszaélések leleplezése érdekében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!