2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Elmaradtak az orosz turisták, de ez sem okozott gondot

2015. augusztus 23., vasárnap 15:29, frissítve: hétfő 10:03

A tavalyinál jobb nyári szezont zár az idegenforgalom, az orosz turisták elmaradtak, de jöttek helyettük osztrákok, hollandok, lengyelek.

A hosszú hétvégére megteltek a szállodák a Velencei-tó körül, ami majdnem minden évben így van. Idén azonban a kánikulának köszönhetően egész nyáron 70 százalékos volt az egyik négy csillagos hotelnek a kihasználtsága. „Az időjárás nagyon nagy szerepet játszott benne. Tavaly ez nem volt annyira kedvező, idén viszont nagyon jól alakult, úgyhogy a nagy melegben elég sűrűn csörgött a telefonunk” – mondja Domak Éva, a Nautis Hotel marketingmenedzsere.

Kígyózó sorok a tengerpartot idéző Velence Korzón: a vendéglátósok is elégedettek, az egyik büfének majdnem 50 százalékkal volt nagyobb a forgalma idén, mint tavaly. „Gondolom, köszönhető annak a 38-40 foknak, ami heteken keresztül tartott, és ugye, a három hőségriadó ideterelte a jónépet Budapestről, meg a környékbeli városokból” – nyilatkozta Kszelmanné Bálint Mercédesz tulajdonos-üzletvezető.

A Balatonnál is jól alakult a szezon, 5-10 százalékkal volt több a vendég a szállodákban. „Főleg a hétvége volt az, ami igazán telt házat hozott, hiszen a hétvégék mindig a magyarokat hozták. Külföldről, akikkel most jobban lehetett találkozni, az Ausztriából érkező vendégek, de már elindul a holland vendég, elindul megint a németországi, illetve lengyelek, szlovákok a környékünkről” – mondja Pártényiné Guzslován Tünde, a Hotel Magistern szállodaigazgatója.

A Balatoni Hajózási Társaság forgalma a tavalyihoz hasonlóan alakult. „A meleg kánikulai nyár ellenére nagyon sokan választották a színes programjainkat, úgy mint a menetrendi hajózás, sétahajózás, kalózműsor volt hajón, illetve a Minimax Hajó is nagyon népszerű volt, és hát természetesen kiemelem az esti bulihajóinkat” – számolt be Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. személyhajózási üzletágvezetője.

Országosan 8 százalékkal nőtt a szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma az első fél évben. A júliusi–augusztusi statisztikai adatokra még várni kell.

„Amit én hiányolok, az az, hogy a külföldi vendégek száma nem növekedett, hanem csökkent. Igazából a Balaton egy picit inkább lokálisan népszerű területté változott” – véli Niklai Ákos. Az viszont nem jó hír, hogy 30 százalékkal kevesebb orosz turista érkezett a Balatonra, mint egy éve – jegyezte meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Hír TV stúdiójában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!