2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Elmaradt az idei búzatermés a tavalyihoz képest

2015. június 25., csütörtök 18:46, frissítve: csütörtök 19:11

Az őszi árpa betakarításával megkezdődött az aratás az országban. A gabonatermés mennyisége és a felvásárlási árak elmaradnak a tavalyitól, de a minőség jobb lehet. Búzából kétmillió tonna exportra is jut.

Harmadával-negyedével maradhat el az idei búzatermés a tavalyitól egy Pest megyei gazda földjein. Buzek Menyhért azt mondta, a belvíz miatt 110 hektár helyett csak 65 hektáron tudott vetni. „A gyenge, közepes termés annak köszönhető, hogy tavaly ősszel rendkívül sok csapadék hullott, állandó víz alatt, víznyomás alatt volt a kelőfélben lévő búza, és most tavasszal meg pont az ellenkezője következett be, nem jött csapadék, és nem bírt jól bebokrosodni” – mondta Buzek Menyhért.

Az árak rosszul alakulnak: egy tonna étkezési minőségű kenyérgabonáért 48 ezer forintot adnak a felvásárlók, kétezer forinttal kevesebbet, mint 2014-ben.

A termés mennyisége nem csak az időjárás miatt lesz kevesebb, mint tavaly volt, eleve kisebb területen vetettek búzát – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke: „A piacot nem mi diktáljuk, hanem a világpiac, és azokhoz a termésmennyiségekhez vannak ezek az árak. Például Angliában, Hollandiában 8-10 tonna az országos átlag a mi 4,5 tonnánkhoz képest, és ha az egy hektárra jutó pénz ugyanannyi vagy egy kicsit több náluk, akkor mi sokkal kevesebbet tudunk zsebre tenni. És a támogatás ugyanaz” – mondta Vancsura József.

Kenyérhiánytól nem kell tartani – mondja a földművelésügyi államtitkár. „A tavalyi ötmillió tonnás termésmennyiséget várhatóan nem fogjuk elérni, de olyan 4,7 millió, vagy annál egy picivel több őszi búza termésmennyiség az várható, ami bőven fogja fedezni a hazai szükségleteket. Ugye őszi búzánál 1,2 millió tonna a malmi igény, durván ugyanennyi a takarmányigény is” – mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár.

Így exportra kétmillió tonna búza jut, az aratás jövő héten kezdődik a déli megyékben. Az árpa betakarítása már megkezdődött, a terület 15 százalékát már learatták.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!