2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Elégtelenre vizsgázott a pénzügyi felügyeleti rendszer

2015. február 28., szombat 12:10, frissítve: szombat 12:38

A Buda-Cash-botrány a pénzügyi felügyeleti rendszer hiányosságaira mutat rá – erről beszéltek a Magyar Nemzetnek az MNB korábbi felügyelőbizottsági tagjai.

Róna Péter közgazdász a lapnak hangsúlyozta, a problémákra már a felügyelet és a jegybank összevonása előtt rámutattak, de észrevételeik visszhang nélkül maradtak. A brókerházak gyakoribb ellenőrzését is szorgalmazták, az ötévenkénti vizsgálatot elégtelennek tartják, sok országban a hasonló cégeket évente vizsgálják. Róna Péter szerint a hiányosságok a PSZÁF és az MNB összevonása idején is fennálltak, és kérdés, hogy azóta orvosolták-e őket.

Varga István közgazdász a jegybankba integrált pénzügyi felügyeletet sem tartja megfelelőnek, ugyanis úgy látja, így gyakorlatilag a bankszektor ellenőrzi saját magát, az MNB lépéseire sem egy független szervezetnek, sem a kormánynak nincs rálátása.

Boros Imre: Vicc

Viccnek nevezte Boros Imre, hogy csak ötévente van átfogó ellenőrzés a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél. A közgazdász a Hír TV-nek azt mondta, bevált gyakorlat a brókercégeknél, hogy a nyereséges üzletkötések a tulajdonos profitját gyarapítják, a veszteség viszont az ügyfeleket terheli. Boros Imre szerint a Buda-Cash évtizedeken keresztül törvénysértő tevékenységet folytathatott.

– A százmilliárd azt sejteti, hogy itt valami egyedi, iszonyatos nagy méretű veszteség is bekövetkezett és az csapta felszínre az egész jelenséget. A mostani időkben egyetlenegy dolgon lehetett bukni, a svájcifrank-ügyön. Én ezt csak találgatom, de ha valakinek más ötlete van – mert a százmilliárd az mégis százmilliárd –, az túlnő a brókerház meg a kapcsolt kis intézményeinek lehetőségein is, még az OTP, Magyarország legnagyobb bankjának a könyveit is kilyukasztaná – fogalmazott Boros Imre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!