2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Elbukhatják az uniós fejlesztési forrásokat

2015. március 30., hétfő 10:46

Eleshetnek a magyar húsipar meghatározó cégei az uniós fejlesztési forrásoktól a húsiparosok szövetsége szerint. Pedig hiába nő a duplájára a sertések száma, ha nem lesz nagyüzemi feldolgozó. A kormány számításai szerint 300 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg az élelmiszeriparban 2020-ig. Az operatív programokat azonban még az uniónak is el kell fogadnia.

Jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a magyar élelmiszeriparban 2020-ig – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Zsigó Róbert elmondta: amennyiben a kormány elfogadja az élelmiszer-ipari fejlesztési stratégiát, és Brüsszel is jóváhagyja a Magyarország által előterjesztett operatív programokat, úgy a soron következő uniós fejlesztési ciklusban az ágazat jövedelmezősége a mostani nulla körüli állapotról 4-5 százalékra növekedhet. „Szándékaink szerint 200 milliárd forintot szeretnénk az ágazat fejlesztésére fordítani a vidékfejlesztési programból, nagyjából 100 milliárd forintot pedig az NGM által kezelt gazdaságfejlesztési és innovációs, köznyelvi nevén Ginop-programból. Tehát az a szándékunk, hogy nagyjából 300 milliárd forintos fejlesztés valósuljon meg a magyar élelmiszeriparban” – mondta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.


Zsigó Róbert emlékeztetett rá, hogy a kormány célja, hogy a belföldi értékesítés 7-10, az export pedig 30-40 százalékkal emelkedjen. Emellett az ágazatban foglalkoztatottak számát 10-15 ezerrel szeretnék növelni. „Összességében tehát úgy tűnik, ha nem találunk ki valamit, akkor a magyar húsipar meghatározó cégei, amelyek a teljesítmény nagy részét adják, nem tudnak fejlesztési forrásokhoz, európai uniós forrásokhoz hozzájutni. Ezáltal megint eltolódik az a rendkívül fontos fejlesztés, amire pedig ennek az ágazatnak a túlélés szempontjából mindenképpen szüksége lenne” – fogalmazott Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.

A húsiparosok szövetségének elnöke szerint a 250 főnél többet alkalmazó feldolgozók nem férnek majd hozzá az uniós forrásokhoz. Éder Tamás azt mondta, hogy versenyképes, nagyüzemi feldolgozók nélkül nem reális a sertésfejlesztési stratégia sem, amely duplájára növelné a hazai sertéslétszámot, mert nem lesz, aki levágja a disznókat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!