2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egyszerűbben juthatnak támogatáshoz a gazdák

,

2015. március 31., kedd 18:31, frissítve: kedd 18:38

Szerdától száznyolcvanezer gazdálkodó harmincféle jogcímen, egyszerűsített eljárásban juthat hozzá egységes agrártámogatáshoz. A gazdálkodók mintegy négyszázmilliárd forint összegben részesülhetnek, amennyiben teljesítik a szoros határidőt, és május 15-éig sikeres kérelmeket nyújtanak be a vidékfejlesztési hivatalokhoz.

Némedi Rezső tíz hektár földön gazdálkodik Alsónémedi határában, burgonyát, káposztát és leveszöldségeket termeszt kertészetében. A fiatal gazda a termeléshez kötött támogatásra pályázna, ugyanakkor kevesli az előzetes információt, és szorosnak ítéli az egységes kérelmek beadásának május 15-ei határidejét. „Az agrárkamaránál szakmai egyeztetés folyt a termelésalapú támogatások differenciálásáról, hektár per tőszámmal kapcsolatban folytak egyeztetések. Ennyit tudunk, a végkifejletet nem olvastam. Nem tudom, mi az, ami jelen pillanatban hatályban van” – mondta a gazdálkodó.

A kérelmek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatók be. A szaktárca sikertörténetnek tekinti az egységes uniós kérelem bevezetését, mivel a 11 százalékkal csökkenő közös európai agrárbüdzsén belül 2,4-ről 3,5 százalékra sikerült növelni a magyar gazdák támogatásának arányát. „A területalapú támogatás összege 6,6 milliárd euróról 8,9 milliárd euróra nő ebben a hétéves időszakban. Ez 35 százalék pluszt jelent, így a felzárkózás, amelyet elértünk az előző közös agrárpolitikai időszak utolsó évében, továbbra is folyamatos. Az szinte megmarad, amire beállt a területalapú támogatás” – mondta Fazakas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A most alkalmazott támogatási rendszer a korábbiaknál bonyolultabb lesz. Előzetesen 670 falugazdászt készítettek fel, akik a kérelem benyújtásához adnak segítséget a gazdáknak. A szaktárca a benyújtási határidő betartásának fontosságára figyelmezteti a gazdákat, mert késedelem esetén az októberi előleg kifizetése veszélybe kerülne.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!