2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Egyre szorosabb a magyar-izraeli barátság

Hír TV

2018. július 20., péntek 07:53, frissítve: péntek 08:18

Együttműködés
Egyre fontosabb a magyar-izraeli gazdasági együttműködés - erről Szijjártó Péter beszélt Jeruzsálemben. A közel-keleti ország kétszáz vállalata, jelenleg ötezer embert foglalkoztat Magyarországon. A kormány folytatja azt a tavaly megkezdett innovációs együttműködést, amelynek részeként egy kétmillió eurós alapot hoztak létre közös projektek támogatására, a keretet idén az ötszörösére emelnék. Az Izraellel való gazdasági együttműködés a jövőben az ország energiabiztonsága miatt is egyre fontosabb lehet.

A közép-európai energiaellátás szempontjából új tényként és új realitásként fog megjelenni az izraeli partok mentén felfedezett nyolcszázmilliárd köbméternyi gázvagyont tartalmazó offshore gázmező, amelyből az energiahordozó szállításának az egyik útvonala az közép-Európába fog vezetni. Így körülbelül 2024/25-től realitásként tudunk számolni az energiabiztonságunk szempontjából az izraeli gázzal is - nyilatkozta a külügyminiszter.

Brexit
A legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni a brexittel kapcsolatban - írja figyelmeztetésében az Európai Bizottság. A testület szerint egyre közelebb van Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése, de azt nem tudni, hogy minden kérdést sikerül-e rendezni a kitűzött időpontig. A Bizottság ezért a közleményben arra hívja fel a tagállamok és a magánfelek figyelmét, hogy kezdjenek el fokozottabban készülni a britek 2019 március 30-án bekövetkező távozására. A testület emlékeztet, hogy az Egyesült Királyság kilépése kétségtelenül fennakadásokat okoz majd akkor is, ha addig sikerül tető alá hozni a megállapodásokat.

BUX
Erősödött a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe több mint 1 százalékos emelkedéssel, 35 118 ponton zárt csütörtökön.

Deviza
Tovább gyengült a forint, az eurót 326-es szinten jegyezték csütörtökön. A dollár és svájci frank árfolyam egyaránt 280 forint körül alakult.