2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Egymilliárdot ad a kormány gyermekétkeztetésre

,

2015. április 22., szerda 14:50, frissítve: szerda 14:57

Egymilliárd forintos keretet biztosít a kormány a gyermekétkeztetés javítására. Az önkormányzatok és társulásaik egyebek mellett az óvodák konyháinak, étkezőinek fejlesztésére kaphatnak pénzt. A beruházásokhoz legkevesebb 5 százalékos önerő szükséges. A pályázati elbírálásnál előnyt jelent, ha a pályázó a kötelező óvodáztatás miatt várható nagyobb gyermeklétszám miatt igényel támogatást.

A kormány által kiírt egymilliárd forintos pályázaton a Völgy utcai ökumenikus óvoda is részt vesz majd, főleg, hogy szeptembertől – a kötelező óvodáztatás miatt – jelentős létszámnövekedéssel számolnak. A pályázó önkormányzatok az óvodáik és bölcsődék konyháinak és étkezőinek fejlesztésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.

– Miután egy nagy intézményben vagyunk, jelenleg 186 beíratott gyermek van az óvodában, a későbbiekben 300 gyermek ellátására leszünk alkalmasak, ahogy folyamatosan bővül az óvoda, ennek megfelelően nyilván a konyhai eszközöknek a fejlesztésére, modernebb eszközök beépítésére szükség lesz ebben az óvodában, mint ahogy máshol is. Úgyhogy mi biztosan, mi is igyekszünk lépést tartani a technológiai fejlődéssel – nyilatkozta Haszillóné John Helga, a Völgy utcai Ökumenikus Óvoda intézményvezetője.

A Belügyminisztérium, a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának összefogásával kiírt pályázaton maximum 50 százalékos önerő szükséges, de a szegényebb önkormányzatoknál akár a költségek 95 százalékát is átvállalhatja az állam.

– Fontos, hogy a gyermekek mit kapnak enni, mennyiért kapják azt az ételt, mennyit kell azért a szülőknek fizetni, milyen körülmények között étkeznek, és fontos lehet egy önkormányzatnak, egy óvoda fenntartójának az is, hogy helyben készült ételekből, helyben tudják az ételeket elkészíteni, vagy nagy közétkeztetőktől kell mondjuk ezt az ételt megrendelni. Ha erre egy önkormányzatnak van igénye, akkor ehhez nyújtunk számára támogatást – mondja Novák Katalin, az Emmi családügyi államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, korábban már rendeletben garantálták, hogy a gyerekek a közétkeztetésben megfelelő minőségű ételeket kapjanak. Ősztől pedig kiterjesztik az ingyenes étkezés lehetőségét: szeptembertől a bölcsődés és óvodás korú gyermekek csaknem 90 százaléka étkezhet ingyenesen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!